Čtvrtek, 28. března 2024

New Orleans je zaplaven odpadem

New Orleans je zaplaven odpadem

New Orleans - New Orleans chce, aby se lidé vrátili brzo domů, ale nejprve je třeba odklidit obrovské množství odpadu a sutin. Všude, kam oko dohlédne, jsou ruiny domů a mezi nimi opuštěná auta. V New Orleansu je 22 milionů tun odpadu, z něhož je většina toxická a nebezpečná a vyžaduje speciální přístup, píše agentura Reuters. Mluvčí ženijního sboru americké armády Jim Pogue soudí, že odpad, který zůstal po řádění hurikánu Katrina v jihovýchodní Louisianě, dosahuje až 55 milionů krychlových metrů. K jeho odvozu by bylo třeba 3,5 milionu velkých nákladních aut.

"Nákladní auta by tvořila kolonu dlouhou 58 740 kilometrů. Ta by obemkla rovník a ještě by zbyla auta na vytvoření šňůry z New Yorku do Denveru," řekl.

Obyvatelé, kteří se již mohli vrátit domů, našli jen málo svých věcí nebo nic, co by se dalo zachránit. Zničené věci prostě jen zahrabávají do země.

V New Orleansu bylo nenávratně zničeno na 160 tisíc domů a možná až 300 tisíc aut. Většina sutin je promočená, je to zatuchlá směs záplavové vody a kanalizačních splašků.

Úklid po řádění hurikánu, který prolomil hráze a způsobil záplavy, zabere celý rok a bude stát 1,5 miliardy dolarů, řekl Pogue.

Auto v zatopené ulici New Orleans - Zdroj: BBC

Dělníci musejí likvidovat spoustu nebezpečných látek, které jsou pod domy, jako jsou pesticidy, bělící nebo čistící prostředky. Auta je třeba nejprve vysušit, odstranit z klimatizačních zařízení freony, odmontovat vypínače obsahující měď, sundat prázdné pneumatiky. Teprve potom je lze odtáhnout.

Tento týden se začal shromažďovat bílý odpad, jako jsou ledničky, pečící trouby a další domácí přístroje, které se vyvážejí na skládky. Na skládky bude odvezena také většina aut, pneumatiky se dávají k recyklaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů