Pátek, 29. března 2024

Lidi ve spalovně zajímaly PET lahve i dioxiny

Lidi ve spalovně zajímaly PET lahve i dioxiny

Liberec - K podtlakovému kotli, obřímu zásobníku na odpad nebo dioxinovému filtru se včera mohli podívat Liberečané, kteří využili dne otevřených dveří v liberecké spalovně. Místa, kam by se běžně nedostali, prošlo na 150 dospělých zvědavců i školáků.

Spalovnou provázelo osm pracovníků společnosti Termizo. Lidi zajímalo, z jakých prvků je složen dým stoupající z komína, z jaké vzdálenosti se odpady do spalovny sváží. Zajímaly je i hodnoty vypouštěných škodlivin. "Výpady některých ekologů, například na množství vypouštěných dioxinů jsou jen účelová tvrzení. Tito lidé přitom nechtějí přijímat naše argumenty. O dioxinech nemůže být ani řeč. Dosahujeme patnácti procent povolených limitů," řekl Petr Köhler, zástupce provoznětechnického ředitele společnosti Termizo.

Návštěvníci spalovny chtěli také vědět, jestli spalované PET lahve pocházejí z tříděného odpadu. "Určitě není pravda, že PET lahve, které se třídí ve speciálních kontejnerech, skončí ve spalovně. Lidé PET lahve ale stále vyhazují jako domovní odpad," opáčil technickoprovozní ředitel Termiza Jiří Tomeš.

Jednotlivé skupinky se dostaly k místu, kde jeřáb nabírá tuny odpadů, prohlédly si elektrofiltr, dioxinový filtr. Mohly také zhlédnout film o spalovně. "Studuji technickou školu, zajímalo mě, jak spalovna funguje. Osobně si myslím, že je spalování odpadu ekologičtější než jeho ukládání na skládky," míní Michal Bezucha.

Liberecká spalovna za hodinu zpracuje 12 tun odpadu, ročně je to 96 tisíc tun. V Libereckém kraji se za rok vyprodukuje 180 tisíc tun odpadu. Odpad dokáže spalovna za hodinu přeměnit na 36 tun páry. V provozu je spalovna 8 tisíc hodin ročně. Kvůli revizím technologických zařízení je spalovna za rok měsíc mimo provoz. Na potřebné prohlídky většinou stačí tři odstávky. Jestliže není mimo provoz déle než týden, stačí kapacita odpadního bunkru (3 tisíce metrů krychlových) pojmout svážený odpad. Dva roky ve spalovně funguje moderní dioxinový filtr. Jeho pořízení stálo více než 65 milionů korun. "Vsoučasné době budeme spíše optimalizovat provoz. Uvažujeme například o změně řídícího systému pro lepší vyhodnocení naměřených dat," doplnil technickoprovozní ředitel Tomeš.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů