Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody založí v Liberci další sběrné místo na odpady

Ochránci přírody založí v Liberci další sběrné místo na odpady
LIBEREC - Třetí sběrné místo na vytříděné znovu využitelné domovní odpady založí ve stotisícovém Liberci organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria. Na jeho vybudování získala příspěvek 70.000 korun z Evropské unie. Odpady tam začne odebírat příští rok na jaře, řekla předsedkyně Armillarie Květa Morávková.

"Kde sběrné místo vznikne zatím ještě nevíme. Máme vytypované tři oblasti a každou z nich jsme vybrali tak, aby sloužila alespoň pro 2000 až 5000 lidí," uvedla Morávková. Na současných dvou sběrných místech Armillaria přijímá kromě PET lahví také materiály, na něž chybí nádoby na městských stanovištích pro tříděné odpady.

Magistrát poskytuje obyvatelům Liberce kontejnery pro sklo, papír a PET lahve. Armillaria ve svých sběrných dvorech shromažďuje i ostatní vytříděné plastové obaly, nápojové kartony, obalové folie, hliník nebo tužkové baterie a další vybité suché galvanické články. Radnice jí platí na provoz obou míst měsíčně 12.000 korun. "V Liberci by ale bylo potřeba alespoň deset podobně zaměřených sběrných míst," upozornila Morávková. Na jejich založení a provoz však Armillarii chybí peníze a ve svém rozpočtu s nimi zatím nepočítá ani magistrát.

Do nového dvora přesune příští rok Armillaria tři kontejnery na PET lahve od libereckého hypermarketu Nisa Center. Lidém tam totiž lidé vhazují například dětské pleny nebo nedopalky od cigaret a vytříděný odpad znehodnocují.

Armillaria se zabývá sběrem tříděných odpadů od roku 1996. Za devět let jich přijala a odevzdala k dalšímu využití nebo k likvidaci 536 tun. Při sběru vytříděného odpadu Armillaria nyní spolupracuje s 83 základními a 20 mateřskými školami především z Liberecka a Jablonecka a také s libereckým Domem dětí a mládeže Větrník. Jako odměnu jim dává věcné ceny. Armillaria poskytuje zájemcům o třídění rovněž poradenské služby.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů