Středa, 24. dubna 2024

Skládka v Hrachovci má zaniknout, chystá se nová

Skládka v Hrachovci má zaniknout, chystá se nová
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ, HRACHOVEC - Celkem tři roky má trvat rekultivace stávající skládky komunálního odpadu v meziříčském Hrachovci. Zdejší občané si však od skládky odpadků stejně neodpočinou, radnice totiž chystá jejich nové úložiště, a to v těsném sousedství skládky stávající.

Dosluhující skládka komunálního odpadu v Hrachovci má být rekultivována do poloviny roku 2008. " Vyplývá to z harmonogramu, který radě města předložil tento týden vedoucí odboru komunálních služeb," uvedl tiskový mluvčí radnice Josef Beneš.
Akce má začít v dubnu příštího roku. " Náklady na rekultivaci byly předběžně vyčísleny na sto milionů korun," konstatoval vedoucí odboru Václav Chajdrna. Tři čtvrtiny této částky mohou pokrýt prostředky z evropských fondů, patnáct procent dotace Státního fondu životního prostředí. " Zbývajících deset procent poplyne z účtu, který město pro tento účel povinně zřídilo," doplnila místostarostka Dagmar Lacinová.
Meziříčští radní v úterý rozhodli, že výběr dodavatele rekultivace skládky v Hrachovci provede specializovaná firma RTS Brno. " Vyslyšeli tak doporučení výběrové komise, která volila mezi čtyřmi uchazeči," řekl tiskový mluvčí radnice.
Jejich finanční nabídky se přitom podle jeho slov pohybovaly od pětačtyřiceti do pětasedmdesáti tisíc korun bez daně z přidané hodnoty.
" Vybraná firma sice nepředložila nejnižší nabídku, ale v minulosti se v obdobných případech osvědčila," připomněl starosta Jiří Kubeša s tím, že brněnská firma vybírala pro město bankovní ústav, který poskytne úvěr na stavbu krytého bazénu. " Doporučila také strategického partnera pro někdejší Technické služby, nyní TS Valašské Meziříčí," doplnil mluvčí Beneš.
K naplnění a uzavření skládky v Hrachovci zbývá už jen několik měsíců. V plném proudu je proto již také příprava nového úložiště, které by mělo vyrůst za stávající skládkou odpadů. " Podle dohody by novou skládku měla vybudovat společnost TS Valašské Meziříčí. Město jedná o výkupu pozemků od současného vlastníka," uzavřel starosta Kubeša.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů