Pátek, 19. dubna 2024

Provoz skládky v Kosově Hoře končí

Provoz skládky v Kosově Hoře končí

Obce Sedlčanska ukládají tuhý komunální odpad na skládku v Kosově Hoře. Ročně ho tu skončí kolem 5,5 tisíce tun. Teď stojí před problémem, co dál. Provoz skládky v prosinci příštího roku totiž skončí.

MARIE BŘEŇOVÁ

Sedlčansko - Skládkování tuhých komunálních odpadů v Kosově Hoře dělá vrásky nejen zastupitelům Sedlčan, ale i okolních obcí. Životnost skládky o rozloze čtyř hektarů, která je v provozu od roku 1990, skončí v prosinci roku 2006. Na přelomu letošního roku musí dojít k rozhodnutí, jak budou skládkování dál řešit. Zda je časově a finančně reálné během příštího roku vybudovat novou skládku, nebo vozit odpad do jiného regionu. Nejbližší komerční skládka je ve Voticích, což je asi o patnáct až dvacet kilometrů dál. Tuna uloženého odpadu by se tím prodražila oproti současné kalkulaci asi o 200 korun.

Rozšíření skládky je finančně náročné

Projektová dokumentace na rozšíření skládky podél potoka je podle slov místostarosty Sedlčan Miroslava Hölzela starého data a znamená investici kolem 50 milionů korun. Kapacitně by vydržela asi sedm až osm let. Městská rada uložila Sedlčanským technickým službám, aby zadaly projekt pro výstavbu druhé etapy podle stávajících podmínek. Hölzel předpokladá, že by mělo jít o náklady kolem 25 milionů.

"I to je obrovská suma. Sdružení obcí Sedlčanska nashromáždilo kolem pěti milionů korun," uvedl místostarosta s tím, že zároveň technické služby dostaly za úkol zpracovat projekt pro rekultivaci stávající skládky, což je i povinnost provozovatele. Musí v nejbližších týdnech a měsících realizovat i řadu dalších opatření, které vyplynuly z provedených kontrol ve směru k životnímu prostředí i prodloužení životnosti skládky. Jde například o navýšení oplocení, monitoring spodní vody, úpravu plochy na čištění vozidel před jejich výjezdem na vozovku, vybudování záchytných příkopů kolem skládky proti přívalové vodě a podobně.

Evropská unie skladování do země nepodporuje

Také ředitel Sedlčanských technických služeb Jiří Daněk uvedl, že Evropská unie není nakloněna skladování do země a má vizi je ukončit do roku 2025. Neexistuje proto ani možnost získat peníze na vybudování skládky ze strukturálních fondů. Plocha, o kterou by bylo možné skládku rozšířit, je asi čtyři hektary.

"Nejprve by se musela celá plocha odizolovat a připravit tak, aby vyhovovala všem podmínkám skládkování. Pokud by zastupitelé rozhodli, že se skládka rozšiřovat nebude, tak by později tato lokalita sloužila už jen k ukládání sutě a zeminy," vysvětlil Daněk.

"Ale i pokud by došlo ke druhé variantě, musí být podle nových předpisů skládka dále monitorována. Je jasné, že plocha nebude využívána nikdy například pro zemědělskou výrobu, ale byla by například vhodná pro zřízení kompostárny," dodal k úvahám o dalším osudu skládky ředitel Daněk.

KAM V R. 2007 S ODPADEM?

- Prodloužit životnost současné skládky (cca 25 milionů)

- Ukládat na komerční skládku jinam

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů