Úterý, 23. dubna 2024

Kampaň chce naučit obyvatele jižních Čech, jak třídit odpad

Kampaň chce naučit obyvatele jižních Čech, jak třídit odpad

ČESKÉ BUDĚJOVICE -- V jižních Čechách nyní startuje velká kampaň, jejímž cílem je naučit lidi, aby víc třídili odpad, a dát jim k tomu více příležitostí. Série akcí, které pořádá společnost Eko-kom ve spolupráci s Jihočeským krajem, potrvá do prosince a její součástí bude informování o třídění odpadu i soutěže o ceny.

Do systému Eko-kom, zaměřeného na třídění odpadu, je v kraji zapojeno 409 obcí, což je 66 procent z celkového počtu obcí v kraji. Žije v nich 92 procent obyvatel kraje. "Systém třídění odpadu je zaveden ve většině obcí, přesto však v kraji existuje 63 obcí, které nemají kontejnery na tříděný sběr nebo se nestarají o jejich vyvážení," řekla dnes novinářům Martina Vrbová z firmy Eko-kom. Cílem kampaně je podle ní zvýšit nejen zájem o třídění, ale také tlak obyvatel na obec, aby jim to umožnila.

Obyvatelé 60 000 domácností v Českých Budějovicích, Táboře, Českém Krumlově a Prachaticích dostanou začátkem listopadu do schránky letáky s taškami k odkládání separovaného odpadu a informacemi, co do nich lze dávat. V Českém Krumlově budou moci soutěžit, když na sešlápnutou PET láhev nalepí samolepku, které se budou koncem listopadu losovat. V ostatních městech se lidé mohou do soutěže o ceny zapojit formou SMS zpráv. Organizátoři kontaktují 80 středních škol, kde přibudou kontejnery na plasty. Ode dneška funguje internetová stránka www.jihoceske-trideni.cz.

Ve srovnání s ostatními kraji patří Jihočeský kraj v třídění odpadů k průměrným, v roce 2004 připadlo na obyvatele více než 33 kilogramů vytříděných odpadů. Každý obyvatel obcí zapojených do systému Eko-kom předal k dalšímu využití v roce 2004 v průměru osm kilogramů papíru, šest kilogramů skla, pět kilogramů plastů a 12 kilogramů kovů. "Jihočeši umějí třídit velmi dobře, například ve sběru plastů jsou nad celorepublikovým průměrem," řekla ČTK regionální manažerka Lenka Pravdová. Specifický problém kraje vidí v třídění skla. "Občané si neuvědomují, že do kontejnerů se sklem nepatří porcelán a keramika," dodala.

Systém tříděného sběru odpadů pokrýval loni 96 procent území státu, což představuje meziroční nárůst o tři procenta. Celková recyklace obalového odpadu v systému Eko-kom na jednoho obyvatele dosáhla loni 41,4 kilogramu.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů