Úterý, 16. dubna 2024

V úterý se budou moci občané vyjádřit ke kontroverzní skládce v Bakové

	V úterý se budou moci občané vyjádřit ke kontroverzní skládce v Bakové

BAKOVÁ/ZBUZANY - V úterý dne 25. října 2005 se uskuteční veřejné projednání dokumentace EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí) na záměr výstavby skládky v lokalitě Baková - Zbuzany.  Proti projektu jedné z dceřinných firem společnosti ICKM Real Estate se již dříve vyjádřil Krajský úřad Středočeského kraje (http://ickm.arnika.org/novinky.shtml?x=232327), Správa CHKO Český kras i místní sdružení Karlštejnská cesta (http://ickm.arnika.org/bakova.shtml). Se záměrem nesouhlasí ani sdružení Arnika (http://ickm.arnika.org/novinky.shtml?x=228886). Veřejné projednání začne v 15:00 hodin a bude se konat v jídelně základní školy v Rudné.

Posudek na dokumentaci, kterou si nechalo vypracovat Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP), je negativní. Záměr například není v souladu s Plánem odpadového hospodářství Středočeského kraje. Na rozdíl od Arniky autorům posudku nevadí navržený způsob nakládání s odpady na budoucí skládce. Firma ICKM chce například míchat čístírenské kaly s popílky ze spaloven a s dalším materiálem. Z této směsi chce vyrábět takzvaný “stabilizát”. “Naše zkušenosti potvrzují, že  tento způsob nakládání s odpady může být riskantní. Varovným příkladem může být Důl Jan Šverma na Žacléřsku, kam se podobný stabilizát ukládal. V blízkém potoce jsme pak naměřili vysoké koncentrace hexachlorbenzenu v rybách. Firma GEMEC Union, která důl provozuje, si však tohoto rizika vůbec nebyla vědoma (http://bezjedu.arnika.org/horka-mista/lampertice/),” uvedl Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika.

Navržená metoda stabilizace je sice levná, ale má i svá negativa. Dojde ke zvýšení hmotnosti i objemu ukládaných odpadů, není jasné jakým způsobem bude schvalován postup stabilizace pro tak širokou skupinu materiálů a existuje riziko, že zde v budoucnu vznikne ekologická zátěž. Metoda stabilizace se většinou používá pro vázání těžkých kovů. Pro organické sloučeniny není tak účinná. Největší množství těchto látek ale končí právě v odpadech, což potvrzuje i nedávno zprovozněný Integrovaný registr znečišťování (http://www.irz.cz).

Celý text dokumentace EIA i jeho posudku naleznete zde (http://www.ceu.cz/EIA/Is/info.asp?kodAkce=MZP050).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů