Pátek, 29. března 2024

Spalovna vadí také na Hradecku

Spalovna vadí také na Hradecku
V Opatovicích včera lidé protestovali proti plánované obří spalovně komunálního odpadu, jejímž komínem mají ročně vyletět zplodiny ze 100 tisíc tun odpadu.

Hradec Králové - Uvažovaná spalovna má dost odpůrců i na Hradecku. Z Hradce, Vysoké nebo třeba z Praskačky je to do Opatovic kousek.

Bojí se jedovatých látek

"Spalovna by zhoršila kvalitu života v okolních obcích," je přesvědčen Adam Záruba z Hradce Králové, jeden z lidí vystupujících proti její výstavbě. Hlavním důvodem obav veřejnosti jsou podle něho očekávané znečištění životního prostředí toxickými látkami ze spalin i z popílku, který při pálení vznikne. Problematická je například i doprava odpadu do spalovny a následný odvoz popílku.

Receptem je třídění

Krokem správným směrem by podle odpůrců výstavby spalovny bylo důslednější třídění odpadů a využití alternativní možnosti mechanicko-biologické úpravy odpadů. Ta spočívá v roztřídění odpadu na jednotlivé složky a v biologické úpravě jeho organické složky například kompostováním. Využitelné části odpadu se dále dají zpracovat jako druhotné suroviny.

Ovzduší? Horší bude dálnice

Výhrady ke spalovně má i krajské město. Náměstkyně primátora Pavla Finfrlová před časem uvedla, že největší připomínka se týká manipulace se škvárou a popelem, kterých má spalovna ročně vyprodukovat až 30 tisíc tun.
Blízko uvažovanému místu vzniku spalovny leží obec Praskačka, zejména její části Sedlice a Krásnice. Starostka Miroslava Součková se domnívá, že zhoršení kvality ovzduší nebude takové, jaké obyvatele čeká po dostavbě pražsko-hradecké dálnice. Její trasa totiž vede v bezprostřední blízkosti obce. "Ta na nás bude mít daleko větší dopad," je přesvědčena. Podle jejího osobního názoru by základem likvidace odpadů mělo být třídění. U některých složek, například starých koberců, je ale podle starostky spalování nejlepším řešením.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů