Čtvrtek, 25. dubna 2024

Proti skládce použijí v Úsobí všechno

Proti skládce použijí v Úsobí všechno
Hana Tonarová
Úsobí V nevelké obci na Havlíčkobrodsku to vře. Obyvatelé se bouří proti záměru havlíčkobrodské společnost Ecoprocesing přeměnit budovu bývalých skláren na sklad ostatních a nebezpečných odpadů. Aby měli v boji lepší pozici, založili občanské sdružení Za zdravé Úsobí a včera jeho zástupci jednali se senátorem Petrem Pithartem. "Skladové prostory se nachází ve středu obce přímo pod úrovní hladiny rybníků. Již několikrát došlo při bouřkách k protržení hráze a zaplavení objektu. Podél něho navíc protéká potok, který vtéká do řeky Sázavy,"vysvětluje předseda sdružení Zdeněk Mandl. "Firmu Ecoprocesing navíc považujeme za naprosto nezkušenou, byla založena v dubnu letošního roku," dodala členka sdružení Hana Hanzliková s tím, že sdružení vadí i seznam 517 druhů odpadů, které by mohly být v areálu skladovány. Obecní úřad stojí za občany. Když je vyzval, aby vyjádřili své názory, sešlo se 585 nesouhlasných hlasů. Jenom z Úsobí řeklo NE skladu přes 88 procent obyvatel starších 18 let.

Úřad zatím vše zastavil V současné době je stavební řízení na havlíčkobrodském stavebním úřadě do konce listopadu pozastaveno. Firma Ecoprocesing má odstranit závady. Hasičům například chybí dokumentace o rozsahu požárněbezpečnostního řešení a hygienici chtějí vědět, zda budou mít zaměstnanci zajištěny podmínky v souladu se zákonem.
Dokončení na straně 2
Dokončení ze strany 1
"Zrovna v téhle fázi bych od hygieny čekala úplně jiné připomínky než to, jestli budou mít zaměstnanci sprchy,"podivuje se Hana Hanzliková. Obecní úřad je podle starosty v řízení značně znevýhodněn: "Nejsme dotčeným orgánem, pouze účastníkem řízení, takže naše stanovisko bere stavební úřad jenom jako informativní,"vysvětluje starosta Karel Kameník. Ten poukázal i na územní plán obce, který vůbec nepočítá s tím, že by na území vsi bylo povolováno umístění zařízení, které by mohlo spadat do kategorie ekologicky závadné stavby.

Argumentů je mnoho Zda bude změna užívání objektu povolena, záleží na stavebním úřadu. Občané se však rozhodně nevzdají a už se radí s právníky, jak by šla situace obrátit v jejich prospěch. "Já vám v tuto chvíli mohu slíbit, že se poptám po specializovaných právnících, kteří by vám mohli pomoci. Sdělím také šéfovi stavebního úřadu, že budu celé řízení sledovat,"přislíbil senátor Petr Pithart. Na jednání chyběli zástupci Ecoprocesingu. "Dnes jsem k žádnému jednání přizván nebyl,"podivuje se Martin Vydrář, jednatel společnosti Ecoprocesing. Ten vysvětluje, že například seznam o 517 položkách odpadu je zcela normální, a pokud by chtěl do něho přidat později jedinou položku, musel by o povolení žádat a stálo by ho to další finanční prostředky. Vydrář se podle svých slov nebrání jakémukoli jednání s obcí nebo občany: "Jsem ochoten se s kýmkoli o tom smysluplně bavit, ale nelíbí se mi argumenty, že to tam lidé nechtějí, aniž by o tom věděli něco bližšího."
Zdroj:Žďárský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů