Pátek, 29. března 2024

Recyklaci zaplatí výrobci

Recyklaci zaplatí výrobci
 Již zhruba od poloviny srpna si Češi v elektroprodejnách za spotřebiče o něco připlatí kvůli novele zákona o elektroodpadech a jejich ekologické likvidaci. Ceny se zvedly o stokoruny, náklady pro firmy ale ještě více.

Zavedení zákona do praxe se ale neobešlo bez problémů.

"Zákon začal sice platit od srpna, ale prováděcí vyhlášky byly schválené až během září. Někteří prodejci tak měli problémy, protože měli spotřebiče odebírat, ale nebylo je kde odevzdávat," tvrdí mluvčí prodejen Euronics a Proton Bohuslav Komín s tím, že z některých obchodů se tak stávala sběrná místa.

Nyní už na ministerstvu životního prostředí evidují sdružení výrobců a dodavatelů elektrospotřebičů, které bude v Česku odpovědné za kolektivní likvidaci. "Možností je i individuální anebo solidární systém, kdy likvidaci provozuje jeden, respektive dva a více výrobců," říká Jarmila Krebsová z ministerstva. Podle ní za porušování zákona hrozí výrobcům a dovozcům sankce. Kdo se nezaevidoval, může zaplatit pokutu od jednoho do deseti milionů korun.

Problémy zmínil i Pavel Koudelka ze společnosti Fulgur, která vyrábí svítidla. Podle něj není ze zákona jasné, jaká svítidla mají být zpoplatněna a jakých se poplatek týkat nebude. "Dovozcům tak vzniká veliký problém, protože zákazníkům nemůžeme nijak argumentovat v případě, že po nich nějaké poplatky chceme," uvedl Koudelka.

Poplatek přitom musí být viditelný a prodejce jej musí uvést na cenovce či paragonu. "Než zákon začal platit a lidé věděli, že bude dráž, bylo jich v obchodech více, protože chtěli ušetřit," uvedl Komín. Zároveň však přiznává, že počty zákazníků nijak významně neklesly.

Podobné zkušenosti má po několika týdnech zákona v praxi i ElectroWorld. "Ceny spotřebičů se nijak dramaticky nezvýšily, a to hlavně kvůli konkurenci. Navíc velkou část poplatků a nákladů pohltí dodavatelé a výrobci," přiznává ředitel ElectroWorldu Jiří Řízek.

Náklady, které firmám v důsledku fungování novely vznikly, nechtějí prodejci ani výrobci příliš komentovat. Ministerstvo prozatím ani nemá odhad či propočet, jak se odlehčilo rozpočtům obcí, které dosud měly zacházení s odpadem na starosti.

"Firma s dodatečnými náklady samozřejmě při kalkulaci vlastních nákladů počítá. Kolik to ale je, neumím říci," sdělila Jana Smržová z Thompsonu. Bohuslav Komín dodal, že náklady nejsou rozhodně malé.

"Jen náklady na odvezení jedné lednice, v tom započtená práce, doprava a ostatní vyjde tak na zhruba tři sta korun," upřesnil.

Hana Mášová
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů