Čtvrtek, 28. března 2024

Nová Paka na Jičínsku sníží poplatky za odpad na 400 korun ročně

 Nová Paka na Jičínsku sníží poplatky za odpad na 400 korun ročně

NOVÁ PAKA (Jičínsko) -- Devítitisícová Nová Paka na Jičínsku příští rok opět sníží lidem poplatek za vyvážení popelnic, tentokrát na 400 korun na dospělou osobu za rok z letošních 420 korun. Loni poplatek činil 440 korun. Packá radnice tak jde opačným směrem než většina měst v zemi, která poplatky za odpad každoročně spíše zvyšují nebo je nechávají na stejné úrovni.

"Snižování poplatku si můžeme dovolit kvůli úsporám vyplývajícím z privatizace odpadového hospodářství k začátku roku 2004," řekl dnes ČTK novopacký starosta Josef Cogan. Nyní službu sběru a likvidace odpadů pro město zajišťuje skupina Marius Pedersen místo předchozí příspěvkové městské organizace Odpady.

Město má podle starosty také propracovaný systém třídění odpadů, který mu ročně od obalové společnosti Eko-Kom vynese asi 1,2 milionu korun. "To je zhruba čtvrtina z téměř pěti milionů korun, které systém likvidace odpadů město stojí," řekl starosta. Město by podle něj ani při sníženém poplatku od občanů nemělo odpadový systém příští rok dotovat.

Nedaleké okresní město Jičín schválilo zdražení poplatku pro příští rok na 420 korun za osobu z letošních 396 korun. Hradec Králové poplatek pro příští rok zdražovat nebude a nechá letošní cenu 480 korun za osobu. Také Trutnov zachová pro příští rok současný poplatek 420 korun. Náchod a Rychnov nad Kněžnou, kde základní poplatek letos shodně činí 480 korun, o cenách na rok 2006 zatím nerozhodly.

Zdeněk Rychtera
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů