Pátek, 29. března 2024

Bělá odvrátila hrozbu vracení dotace na rekultivaci skládky

Bělá odvrátila hrozbu vracení dotace na rekultivaci skládky

BĚLÁ POD BEZDĚZEM (Mladoboleslavsko) -- Městu Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se podařilo odvrátit hrozbu, že bude muset vracet státní dotaci a penále v celkové výši 21,6 milionů korun kvůli rekultivaci skládky. Ministerstvo financí vyhovělo žádosti města v plném rozsahu a rozhodlo o prominutí hrozící sankce. Radnice o tom informuje na svých internetových stránkách.

Město rekultivovalo bývalou skládku komunálních odpadů v Kubátově rokli v letech 2002 a 2003. Na investici s náklady 17 milionů korun získalo od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) dotaci 10,2 milionu korun a půjčku 3,4 milionu korun, zbytek platilo z vlastních zdrojů. Finančnímu úřadu se nelíbilo, že město zahájilo stavbu o měsíc později a že neuhradilo v roce 2002 částku 800 000 korun z vlastních zdrojů, ale až začátkem roku 2003. Vyměřil proto městu penále za porušení rozpočtové kázně. Město se nejdříve odvolalo a později u ministerstva financí uspělo s žádostí o prominutí daně.

Radnice již dříve zdůraznila, že město akci úspěšně dokončilo a peníze použilo v souladu s podmínkami SFŽP.

Městu již v předchozích letech hrozilo jednou vracení dotace a penále v celkové výši 800 000 korun kvůli chybám, které zjistil finanční úřad při rekonstrukci budovy radnice. Tuto hrozbu se městu podařilo také odvrátit.

Pavel Šubrt
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů