Sobota, 20. dubna 2024

Bývalou skládku asi nahradí park

Bývalou skládku asi nahradí park
 BOJKOVICE - Skládku odpadů, po několik desetiletí hyzdící bojkovický katastr v oblasti Vranovy Žleby, konečně nechala zrekultivovat místní radnice. Představitelé města nyní zvažují, jak využít prostor, jehož současná podoba nedávnou existenci skládky ani náznakem neprozrazuje.

"Celé roky jsme trpěli tím, jak na smeťáku za zahradou nepřetržitě hořely plasty a domovní odpad. Museli jsme čelit i nájezdům potkanů, kterých tam přežívaly stovky," vzpomněla na krušné chvilky nedávných let Anna Michalíková, která bydlí v nedaleké Husově ulici. O to víc je ráda za současný stav, protože s prostorem čerstvě rekultivované skládky sousedí její zahrada. Nyní je už ale podle svých slov spokojena. "Snad se to jen všechno mohlo o nějaký ten rok uspíšit," povzdechla si.

Skládka je podle slov místostarostky Bojkovic Květoslavy Ogrodníkové zabezpečena tak, aby nedocházelo k úniku škodlivin do terénu a spodních vod. "Povrch nakonec přikryla ornice, kterou jsme oseli luční trávou z Bílých Karpat," prozradila místostarostka a dodala, že o budoucím využití prostoru není zatím rozhodnuto, ale s největší pravděpodobností tam vznikne park.

Rekultivace skládky Vranovy Žleby plánovala bojkovická radnice již nějakou dobu, ale definitivním spouštěcím impulzem se staly až finance z ministerstva životního prostředí, které akci z osmdesáti procent finančně zajistily. "Z ministerstva životního prostředí jsme obdrželi dotaci ve výši dvacet osm milionů pět set pět tisíc korun. Zbývající částku ve výši sedm milionů sto dvacet šest tisíc korun uhradí město Bojkovice, na což si vzalo úvěr," uvedla Bohumila Petrášová, pracovnice odboru rozvoje města a životního prostředí v Bojkovicích. Nakonec byl zpracován i nový provozní řád lokality a v ní uložených odpadů, který má platit po dobu 30 let.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů