Čtvrtek, 18. dubna 2024

CzechFibre postaví v Raspenavě továrnu na recyklaci textilu

CzechFibre postaví v Raspenavě továrnu na recyklaci textilu

 Českoněmecká společnost CzechFibre vybuduje v bývalém dřevařském podniku Interiér v Raspenavě na Liberecku továrnu na recyklaci textilního odpadu.ilustrační foto - redakce Informuje o tom regionální příloha Mladé fronty Dnes (MfD) pro Liberecký kraj. Podle listu podobné zařízení v Libereckém kraji dosud není.
    Nová výroba zaměstná 15 lidí. Pokud podnik získá všechna potřebná povolení, recyklace by měla v Raspenavě začít v polovině příštího roku. Moderní linka za desítky milionů korun by měla ročně zpracovat kolem 5000 textilií.
    "Budeme zpracovávat odpad z textilek i běžnou konfekci," řekl deníku jednatel firmy Miroslav Huňáček. Surovina z recyklovaných textilií se podle něj využije hlavně na výrobu technických textilií, například jako izolační nebo výplňový materiál.
    Novou výrobu vítají hlavně ekologové a také starosta obce Pavel Lžičař. Raspenavu totiž trápí jedna z nejvyšších nezaměstnaností v kraji. Podle posledních údajů úřadu práce tu je bez práce 244 lidí, tedy 16,9 procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva, připomíná deník.

www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů