Středa, 24. dubna 2024

Na Vysočině přibývá odpadu, chybějí kapacity na jeho zpracování

 Na Vysočině přibývá odpadu, chybějí kapacity na jeho zpracování
 

JIHLAVA -- Na Vysočině se během posledních čtyř let zvýšila produkce odpadů o 340 000 tun. Loni se jich v přepočtu na obyvatele vyprodukovalo 3,1 tuny, proti roku 2001 o 160 kilogramů více. "To svědčí o tom, že vzrůstá životní úroveň," řekl ČTK náměstek hejtmana Pavel Hájek. V kraji ale chybějí kapacity na zpracování a likvidaci odpadků. Přes 80 procent se jich vyváží mimo kraj.

"Zpracovací kapacity jsou nedostatečné. Na tomto poli budeme muset působit zvýšenou měrou," konstatoval Hájek. Kraj zatím z grantových programů dotoval především nákup kontejnerů na tříděný odpad. Do sběru se již zapojila města a obce, v nichž žije přes 97 procent obyvatel kraje. Každý občan loni v průměru do kontejnerů vhodil téměř 33 kilogramů odpadu, meziročně asi o sedm procent více. Zatím se třídí hlavně sklo, papír a plasty. Podle Hájka by se krajská podpora měla výhledově týkat odděleného sběru bílého a barevného skla, nebo obalů Tetra Pak.

Letos kraj dotuje také záměry na likvidaci biologicky rozložitelných odpadů, například zeleně nebo zbytků potravin z domácností. Nové kompostárny plánují obce i podnikatelé.

V kraji se již pracovává přes 80 procent stavebních odpadů -- používají se například při stavbách silnic. "Dřív s tím byly problémy -- občas se náklad stavební drti objevil v lese," konstatoval Hájek. Naopak chybějí třeba kapacity na třídění a zpracování plastů, papíru či na demontáž elektrických spotřebičů.

Jejich budování často maří i protesty místních obyvatel, kteří se bojí špíny nebo znečištění vod, ačkoli by to podle odborníků u nových provozů nemělo připadat v úvahu. Zpracování v kraji by mohlo přijít levněji, protože by se odpadky nemusely vozit tak daleko. V provozech také vznikají nová pracovní místa.

Věra Stejskalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů