Čtvrtek, 28. března 2024

Královně nelegálních odpadů hrozí statisícová pokuta

Královně nelegálních odpadů hrozí statisícová pokuta
 

Severní Čechy - Šluknovská podnikatelka Dana Hálová, která si pronajala areál statku, aby v něm uložila stovky kamionů komunálního odpadu z Německa, není k zastižení. Radnice ve Šluknově se bojí, co se bude dít dál. Ve Šluknově má totiž Hálová provozovnu na recyklaci plastů.

"V obci Ramš u Sosnové na Českolipsku jsou navezeny stovky kamionů komunálního odpadu. S tím bude muset podnikatelka něco udělat. To jí odčerpá pravděpodobně veškerý zisk z dovozu odpadu, hrozí jí také statisícová pokuta. Bojíme se, že recyklační linku na zpracování plastů ze dne na den zavře, protože se dostane do finanční nouze. Pokud pošle firmu do konkurzu, bude na městu, aby se s odpady, které jsou zde skladovány, vyrovnalo. To by nás stálo mnoho peněz," uvedl starosta Šluknova Milan Kořínek.

Letos z jeho popudu bylo ve šluknovské provozovně několik kontrol. Až na drobnosti bylo vše v pořádku. Úděsný scénář z Ramše u Sosnové se zde nekoná. Provozovna je ve městě před očima obyvatel.

Co bude Hálová s největší nelegální skládkou německého komunálního odpadu v Čechách dělat jsme se nedozvěděli. Ve firmě jsme Hálovou nezastihli, ani na šluknovské radnici neměli na podnikatelku telefon. Nakonec starosta Kořínek vypátral, že domácí telefon na Hálovou se skrývá pod jménem její matky Boženy Kubíkové.

Mluvil s námi ale jenom záznamník.

"Ráno jsem o problému s nelegální skládkou odpadu hovořil s ředitelem Severočeského sdružení obcí Pavlem Tošovským. Jedná se o velmi varující případ a budeme zjišťovat, zda signály podobného nelegálního podnikání se neobjevují také v jiných místech na severu Čech," dodal Kořínek.

 Severočeské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů