Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za to, že Brňané musí platit za odložení elektrospotřebičů na sběrném dvoře prý může stát

Přes to, že jak vyplývá z průzkumu TV stanic i našeho krátkého porozhlédnutí se po větších městech, se nemusí  nikde platit vysoké částky za uložení slektrospotřebičů, v Brně tomu bude minimálně do konce roku naopak.Vyplývá to z odpovědi primátora města dotazujícímu se občanovi. Viníkem této situace je podle primátora český stát, potažmo Poslanecká sněmovna.

Za to, že Brňané musí platit za odložení elektrospotřebičů na sběrném dvoře prý může stát

Autor: Avs
Datum zveřejnění: 10.11.2005
Téma: 266. Elektro-odpad
Dotaz:

Dobrý den,

jak je možné, že když si zakoupím nový spotřebič, zaplatím při koupi za recyklaci starých spotřebičů.
Když pak půjdu do sběrny ASA vynést starý, který mám doma, zaplatím také.
Není přece možné platit 2x za to stejné.
Pane primátore, tato praxe funguje jen v Brně!! Ne ve zbytku ČR, je to normální?

Děkuji za odp.
Odpověď primátora: 11.11.2005

Vážený pane,
město Brno jedná podle novely zákona o odpadech, který jasně říká, že zodpovědnost za zpětný odběr již poruchových elektrických a jiných spotřebičů přebírá výrobce. Jinými slovy každý spotřebitel má právo žádat u prodejce adresu, kam může starý přístroj odvézt, slušné firmy Vám ho odvezou samy. V této chvíli vyjednává město Brno s firmou, která by tento zpětný odběr bezplatně zajišťovala. Garantem této služby je stát. Podle mých informací by bezplatný odběr měl začít na sklonku tohoto a začátkem příštího roku. Do té doby musí spotřebitel za odložení spotřebiče ve sběrném místě zaplatit, protože se nejedná o komunální odpad. Je zřejmé, že toto není ideální situace, ale viníkem je v tomto případě stát prostřednictvím Poslanecké sněmovny ČR, která schválila novelu zákona, aniž by na to byla připravená města a obce v České republice. Město Brno proto již několikrát upozorňovalo občany, aby do ledna 2006 počkalo s odložením starých spotřebičů.
Zároveň ještě jednou zdůrazňuji, že každý občan má právo při nákupu elektrických a jiných spotřebičů či výrobků (např. olej do auta, žárovky, baterie atd.) vyžadovat na výrobci prostřednictvím prodejce adresu, kde může odložit již špatný spotřebič.
Co se týká toho, že v ceně nového zboží je zahrnuta i část peněz na odstranění starých odpadů, je věc současného konzumního způsobu života. Vzhledem k tomu, že chceme zachovat životní prostředí i pro další generace, musíme se k němu všichni chovat šetrně a uvážlivě.

ZDROJ: www.brno.cz
 
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů