Čtvrtek, 28. března 2024

Zahltí naše okolí kvůli zpackané novele zákona elektroodpad?

Zahltí naše okolí kvůli zpackané novele zákona elektroodpad?

Prodejny neví, zda mají nebo nemají elektrozařízení odebírat. Prostory na něj stejně nemají. Zákazník zaplatí víc a očekává za své peníze službu. Jasno nemají ani úředníci.

Benešovsko -- Až o několik stokorun více zaplatí každý, kdo si zakoupí novou pračku, ledničku, televizor nebo jiné elektrozařízení. Současně by měl podle novely zákona o odpadech prodejce bezplatně odebrat od zákazníka stejný nebo podobný výrobek. Cílem zákonodárců bylo zřejmě působit na výrobce, prodejce a zákazníky tak, aby se chovali ekologicky a elektroodpad byl likvidován systematicky. Přesto se často v okolí paneláků povalují televize, monitory, pračky nebo mikrovlnné trouby. Zákon má totiž své nejasnosti a pro spotřebitele se kromě ceny nezměnilo nic. "Bohužel, nemáme kapacity na to, abychom tu shromažďovali staré elekrozařízení. Běžně funguje sběrný dvůr, kam by měl zákazník nefunkční přístroj zdrama dovézt k likvidací," říká Věra Štecherová z elektroprodejny na vlašimském Žižkově náměstí a dodává, že k zákonu chybí prováděcí vyhláška. "Když k zákazníkovi vezeme domů nový spotřebič, tak ale od něho starý běžně odebíráme," dodává ještě. Ani v dalších vlašimských obchodech s elektoronikou nemají dostatek místa, aby si z nich udělali sklad opotřebených historických spotřebičů. Proto je zákazník odkázán opět na technické služby, jako před novelou zákona o odpadech. Zákonodárci tak přenesli veškerý dopad zákona na konečné spotřebitele. A výrobci i distributoři se v obavě z konkurence finanční spoluúčasti na likvidaci šikovně vyhnuli. Zákazník často reaguje tak, že raději odhodí přístroj u nejbližšího kontejneru. "Zákon sice platí od září, ale dosud není jasno, jak celý systém bude vlastně fungovat. Zda občan vyřazený výrobek odveze přímo do sběrného dvora nebo jej nechá u prodejce a ten jej pak odveze do technických služeb. Jediné, co se ví zcela přesně, že k ceně nových výrobků se už nyní započítává cena za jeho budoucí likvidaci," říká k novele Ladislav Slezák z odboru životního prostředí MěÚ Vlašim. Jasno nemají ani pracovníci vlašimských technických služeb. "V současné době je v tomto takový chaos, neexistuje normální systém odběru, i když zákon již platí," podotkl Pavel Balík z technických služeb. Pro spotřebitele nedotažený zákon znamená pouhé zdražení elektrospotřebičů bez služby navíc. Ekologický zákon tak působí paradoxně obráceně. "Technické služby nejsou otevřeny stále, jestliže zaplatím za budoucí likvidaci výrobku a prodejna jej ode mě nevezme. Dám jej tam, kde už mě to nebude stát další peníze," míní s neúprosnou logikou zákazník, který si nepřál být jmenován.

Fotografie: Řadu dní se u kontejnerů na vlašimském sídlišti povaluje vyhozená televize, než se stala hračkou pro děti. Pro jejího majitele bylo nejjednoduší ji odložit bez zbytečných nákladů na dopravu. Technické služby kontejnery pravidelně vyvážejí, televizor však nadále zůstává.

KAREL CHLUMEC

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů