Čtvrtek, 28. března 2024

"Recyklace" jako vdechování duše

"Recyklace" jako vdechování duše
 

Osvěžující a inspirativní zážitek nabízí výstava nazvaná Skála v Morgalu (rozuměj díla Františka Skály v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně). Představuje tvůrce neobyčejných objektů, které často vznikají rafinovaným přetvářením nejrůznějších nalezených předmětů nebo přírodnin.

 
F.Skála: Vyslanec - Foto: Moravská galerie
F.Skála: Vyslanec - Foto: Moravská galerie

Jde o reprízu výstavy, která měla před rokem vernisáž v pražském Rudolfinu, protože však František Skála prezentuje svá díla vždy v kontextu s místem, má zde návštěvník příležitost vidět ji jako originální záměrnou kompozici v prostoru, který stejným exponátům dává novou neopakovatelnou možnost, jak mohou být vnímány. Nemusíte být znalci umění a pravidelnými návštěvníky galerií, aby vás expozice oslovila. Potěší povahy hravé a se smyslem pro humor, všechny, kdo se na svět kolem sebe nedívají jako na produkt určený k jednomu použití.            

F.Skála: Křeslo mistra - Foto: Moravská galerie
F.Skála: Křeslo mistra - Foto: Moravská galerie

Skála studoval řezbářství a jako truhlář taky nějaký čas pracoval, později vystudoval filmovou a televizní grafiku na VŠUP. Je také autorem knih pro děti, performátorem a hudebníkem. Díky mnoha svým výtvarným dílům a také díky svým dalším tvůrčím aktivitám je znám jako recesista, který rád znevažuje a zpochybňuje. V jeho výtvarných objektech je ale zřetelně patrné, že jeho ironie je zároveň výrazem hluboké úcty k tomu, co je tzv. modernímu světu všední, co opomíjí, čím opovrhuje, co pro něj ztratilo cenu nebo co se třeba mnohdy snaží popřít, jako je třeba působení času. Právě estetický efekt, který na věcech a přírodninách zanechává čas František Skála označuje za důležitý prvek své tvorby. Některá svá díla nechává žít vlastním biologickým životem, i když to ve výsledku může znamenat jejich zkázu - díky působení červotoče se např. jeden z exponátů pražské premiéry výstavy brněnské reprízy nedožil.

F.Skála: Strom-cesta osudů - Foto: Moravská galerie
F.Skála: Strom-cesta osudů - Foto: Moravská galerie

Důležitou součástí Skálovy autorské filozofie je  i fakt, že předměty, ze kterých tvoří, předem nestřádá – není sběratelem, ale nálezcem, objevitelem. Zdroji jeho inspirace jsou tedy i náhoda, sblížení, porozumění. Dokladem takového sblížení materiálu a tvůrce je snad nejpůsobivější část expozice nazvaná  „Headland“ – soubor hlav vytvořených z mořských  řas kelp, které nacházel za svého pobytu na západním pobřeží USA. Milovníci zdravé výživy znají tyto řasy jako skvělý zdroj jódu - František Skála z nich vytvořil artefakty plné tajuplné krásy.

Reprezentativním prostorám Uměleckoprůmyslového muzea v Brně propůjčuje tato výstava nebývalou atmosféru. Je tu spolu s humorem tolik přemýšlivosti, vnímavosti, imaginace, umělecké poctivosti a řemeslné dokonalosti, že zatoužíte se sem vrátit, jako se chcete vracet na místa svého dětství nebo do krajiny, kterou jste si zamilovali. Přicházet i vracet se sem můžete až do 5. února  2006.

Zdroj: Bydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů