Čtvrtek, 28. března 2024

Co je děje s odpady?

Co je děje s odpady?
 

Hradec Králové - Co se děje s odpady, lkldyž je vyhodíme do kontejneru? Pochopitelně, nejdříve přijede svozová firma a odpad odveze. Obsahy barevných kontejnerů se musí dále roztřídit. Pro zopakování papír se odhazuje do modré nádoby, sklo do zelené, plasty do žluté.

Papír je jedno označení pro mnoho druhů. Složení papíru se liší podle množství a obsahu použitých látek. Krabice, noviny, časopisy, každý papír vypadá jinak. Proto ani následné zpracování nemůže být stejné. To už ale mají na starosti dotřiďovací linky. A protože žádná technika plně nenahradí člověka, musí se papír třídit ručně! U pásu, po kterém papír z kontejneru jede, stojí několik pracovníků, kteří rozdělují jeho druhy. Dotříděný papír se lisuje do balíků a odváží ke zpracování do papíren. Na páse se často objevují i odpadky, které nemají mezi papírem co dělat.

I při dotřiďování skla funguje ta nejspolehlivější, lidská metoda. Základem je oddělit bílé sklo od barevného a od jiných nečistot. Bílé sklo se totiž nesmí nikdy dostat do tavící pece s žádnou jinou látkou. Už rozdělené střepy poté putují na speciální automatickou linku, kde lidskou práci přebírá počítač. Ten zajistí čistotu vytříděného skla a potom už nic nebání dalšímu zpracování ve sklárnách. Plasty Na dotřiďovací lince se objevuje pestrá plastová směs. Také odpad ze žlutých kontejnerů se musí rozdělovat ručně. Pracovníci musí vybrat PET lahve, polystyren a fólie. Tyto látky se dále zpracovávají samostatně. Odstranit se pochopitelně musí i nežádoucí nečistoty, které nemají mezi plasty co dělat. Zbylé směsi plastových odpadů se lisují do balíků a odváží ke zpracování na recyklační linky. A právě provoz recyklačních linek, to je téma příštího dílu. Zodpovíme otázku, jak se zpracovávají jednotlivé druhy vytříděného odpadu.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů