Úterý, 16. dubna 2024

Městská spalovna odpadu hledá kupce

Městská spalovna odpadu hledá kupce

Z prodeje spalovny jedinému, předem určenému zájemci radnice ustoupila. Ani další návrh na obchodní soutěž však ekonomickému náměstkovi primátora radní neschválili a hledají výhodnější variantu pro město.

Plzeň - Na prodej spalovny nebezpečného odpadu, kde je město 95procentním vlastníkem, vypíšeme obchodní soutěž. S takovým návrhem přišel ve čtvrtek do městské rady ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek (PVP) poté, co se ukázalo, že o spalovnu je mezi podnikateli zájem i přes její ztrátový provoz a nutné další investice. Jenže radní chtějí jinou variantu. Pokusí se odkoupit od menšinového vlastníka spalovny, firmy T.O.P. Eko s.r.o., jeho pětiprocentní podíl a teprve pak spalovnu prodat.

"Je rozumnější pokusit se získat pětiprocentní podíl od společníka, než prodávat 95 procent," uvedl primátor Miroslav Kalous (ODS), který tento návrh přednesl.

Je to v pořadí už třetí návrh o prodeji zařízení, kam se sváží nebezpečný odpad (vesměs zdravotnický materiál) z Plzeňského i Karlovarského kraje. Poprvé se na radnici o prodeji jednalo už letos v září. Majetková komise Rady města Plzně, jíž předsedá náměstek Duchek, se tehdy usnesla na prodeji spalovny jedinému subjektu za cenu 6,5 milionu korun. Přestože do ní město v minulosti investovalo více než 90 milionů korun. Předem určeným kupujícím mělo být právě T.O.P. Eko, které může uplatnit svoje předkupní právo. Poté, co se v médiích objevila informace o uvažovaném přímém prodeji spalovny, dostala radnice nabídky i od jiných firem. Potvrdil to primátor Kalous i jeho náměstek Duchek.

Záměr města odkoupit od T.O.P. Eka jeho menšinový podíl ale zřejmě vyjde naprázdno.

"Chceme v areálu provozovat jak spalovnu, tak dřevovýrobu. Uvidíme, s jakými návrhy nás radnice osloví. Pokud vyhlásí soutěž, přihlásíme se do ní," řekl spolumajitel firmy Jan Jehlík.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů