Čtvrtek, 28. března 2024

Havlíčkův Brod použije výhru za třídění na recyklaci bioodpadů

Havlíčkův Brod použije výhru za třídění na recyklaci bioodpadů

HAVLÍČKŮV BROD -- Havlíčkův Brod použije letošní výhru za třídění odpadů na zavedení recyklace biologicky rozložitelných odpadků. Za odměnu 100 000 korun nakoupí přes sto nádob na kompostování zbytků z domácností a se slevou je nabídne lidem, řekl dnes ČTK Beno Trávníček z odboru životního prostředí.

Město bude zřejmě první v kraji, které podobný systém začne zavádět. Podle krajského plánu odpadového hospodářství ale má být v nejbližších letech v domácnostech Vysočiny rozmístěno 90 000 kompostérů; náklady na jejich nákup se odhadují na 180 milionů.

"Systém nakládání s bioodpadem ve městě chybí," vysvětlil Trávníček. Domácí kompostéry budou určeny obyvatelům rodinných nebo řadových domů. Odpad si v nich sami zkompostují a využijí třeba jako hnojivo pro pěstování květin. Při nákupu levnější nádoby se ale obyvatelé budou muset zavázat, že radnici umožní provést kontrolu jejího využití.

Za třídění komunálního odpadu v uplynulých dvou letech letos město získalo 1. cenu Křišťálová popelnice 2005 v soutěži, kterou druhým rokem pořádá společnost Eko-kom. Havlíčkův Brod zvítězil v konkurenci 5000 obcí a na zlepšení životního prostředí dostal 100 000 korun. V krajské soutěži, kterou Eko-kom pořádal od letošního dubna do konce září, se Brod mezi obcemi s více než 10 000 obyvatel umístil na 3. místě; každý obyvatel v průměru vytřídil 16,6 kilogramu odpadků.

Obyvatelé města jsou zvyklí třídit papír, plastysklo. Na rozdíl od většiny sídel kraje již léta oddělují i barevné a bílé sklo. Po městě je rozmístěno asi 400 kontejnerů. Podle plánu odpadového hospodářství, který nyní schválilo zastupitelstvo, by ročně mělo přibývat pět nových stání. V příštím roce radnice vyzkouší i sběr odpadků do pytlů. Měl by ulehčit třídění v lokalitách, kam se kvůli nedostatku místa nevejdou kontejnery. Na větší vzdálenosti se lidem s odpadky chodit nechce.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů