Sobota, 20. dubna 2024

Chrudim podpořila výstavbu obří spalovny na Pardubicku

Chrudim podpořila výstavbu obří spalovny na Pardubicku

CHRUDIM -- Chrudim podpořila plánovanou výstavbu obří spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem na Pardubicku. Radní souhlasili s majetkovou účastí města ve společnosti EVO, která má zařízení za zhruba dvě miliardy korun provozovat. Bylo by chybou zůstat mimo hru, takto lze získávat a posuzovat informace, řekl dnes ČTK chrudimský starosta Ladislav Libý. Proti stavbě protestuje část obyvatel Opatovic.

"Povinností obcí je starat se o likvidaci odpadů. EVO řeší tuto problematiku v horizontu deseti až 25 let," uvedl. Projekt již dříve podpořily Pardubice. Odmítavě se však stále staví největší východočeské město Hradec Králové. Chrudimští radní se vyjádří 12. prosince.

Případný souhlas podle starosty nezavazuje k likvidaci odpadu ve spalovně. "Musí se vyjasnit financování celého projektu, cena za likvidaci odpadu, dopady na dopravní zátěž," poznamenal. Chrudim by účast ve společnosti stála půl milionu korun.

Souhlas největších měst v Pardubickém kraji by ještě neznamenal, že se spalovna vybuduje. Případné stavbě bude předcházet například posouzení vlivu na životní prostředí, uvedl již dříve náměstek pardubického primátora Jaroslav Deml. Kapacita zařízení by měla dosahovat asi 95 000 tun odpadu ročně. "Je šance získat prostředky z EU na uskutečnění tohoto projektu," domnívá se Deml. Unie může přispět částkou asi 1,2 miliardy korun.

Petici proti spalovně podepsalo asi 420 obyvatel Opatovic. Lidé se obávají zhoršení životního prostředí, protože v obci například stoupne provoz o 210 vozidel s odpadem denně. "Neznáme dopady na hospodaření obcí a peněženky občanů," uvedl organizátor protestů Jan Žižka.

Petr Bayer
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů