Čtvrtek, 28. března 2024

Znalec prozkoumá 4000 tun odpadů dovezených do Čech z Německa

Znalec prozkoumá 4000 tun odpadů dovezených do Čech z Německa
LIBEREC - Soudní znalec začal zkoumat obrovské množství odpadu dovezeného z Německa na dvě místa v Libereckém kraji. Ve skladech v Sosnové na Českolipsku a v Arnolticích na Liberecku ho leží dohromady kolem 4000 tun - zhruba po 2000 tunách na každém místě, řekla Danuše Hráská, vedoucí oddělení odpadů z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci.

"Podle nás kamiony vozily do Sosnové a Arnoltic i jiné odpady než čisté plasty, určené pro další zpracování, jak prohlašovala německá firma při přepravě přes hranice. A znalec přesně uvede, o jaké druhy odpadů šlo," vysvětlila Hráská. Pokud z Německa proudily do Libereckého kraje jiné odpady než čisté plasty, porušila německá firma nařízení Evropské unie o přeshraniční přepravě odpadů a hrozí jí pokuta až deset milionů korun. Do Česka se smějí dovážet pouze odpady určené k dalšímu zpracování, nikoliv odpady na likvidaci.

ČIŽP získá od znalce výsledky vyšetřování v Sosnové a Arnolticích pravděpodobně do konce prosince. "V Sosnové a Arnolticích se nachází s velkou pravděpodobností vytříděný domovní odpad. Kromě plastů se v něm vyskytuje velké procento příměsí, například textilu, dřeva, kovů a také menší množství kompostovatelných biologických složek," upozornila Hráská. Dovoz plastů s dalšími přimíchanými domovními odpady by český příjemce musel oznámit českému ministerstvu životního prostředí. Podle Hráské to ale neudělal.

"Domovní odpad z Německa přímo neohrožuje životní prostředí v Sosnové a ani v Arnolticích. Obyvatelům ale vadí zápach a špatný vzhled skladů a jejich okolí," podotkla Hráská. Českému provozovateli bývalých zemědělských budov v Sosnové a Arnolticích, kde odpady skončily, hrozí pokuta až milion korun. O její výši rozhodne ČIŽP v nejbližších dnech.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů