Pátek, 29. března 2024

Karlovy Vary vyhoví některým lidem a sníží sazbu za odvoz odpadu

Karlovy Vary vyhoví některým lidem a sníží sazbu za odvoz odpadu

KARLOVY VARY -- Karlovarský magistrát od příštího roku vyhoví některým vybraným skupinám obyvatel a sníží jim současnou sazbu účtovanou za odvoz a likvidaci komunálního odpadu asi o 600 korun. O tuto úlevu budou moci požádat sociálně slabší obyvatelé, například důchodci nebo obyvatelé rodinných domů, kteří ovdověli a vyprodukují méně odpadu. ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Úleva se bude vztahovat pouze na maloobjemové nádoby na odpad o objemu 80 litrů. Při obvyklém cyklu vyvážení, který je ve městě jednou do týdne, zaplatí lidé ročně 1536 korun. Pokud jim bude přiznána sleva, potom by se tato sazba snížila na 930 korun při zachování vývozu jednou za týden.

"Tuto možnost už schválili i zastupitelé, přestože měli někteří připomínky. Sleva ale nebude plošná. Každou žádost o snížení sazby technický odbor magistrátu individuálně posoudí," uvedl Kaválek.

Magistrát se rozhodl pro snížení poplatků po četných žádostech, jež technický odbor dostával. Lidé psali, že někdy popelnici nenaplní ani za měsíc nebo že je pro ně současná sazba vzhledem k jejich ekonomické situaci příliš vysoká. Šanci dostat slevu ale mají jenom lidé v domcích. "Vychází to z technických možností. V paneláku, kde bydlí desítky lidí, prostě není možné rozšifrovat, kdo kolik odpadu do popelnice opravdu vynesl," poznamenal mluvčí.

Podle Kaválka nelze vyhovět žádostem o snížení četnosti vývozu popelnic například na dva či jeden svoz za měsíc. To by zcela narušilo městský svozový plán a ani technicky to není proveditelné, dodal mluvčí.

Obyvatelé Karlových Varů vyprodukují rok od roku více odpadů. V roce 1998 připadalo na jednoho obyvatele města, v němž žije kolem 54 600 lidí, zhruba 147,5 kilogramu komunálního odpadu; v loňském roce to bylo už téměř 204 kilogramů. V roce 1998 vyvezli popeláři z města 8062,5 tun komunálního odpadu a loni přes 10 599 tun. Přitom stoupá podíl separovaného odpadu. V roce 1998 vytřídili lidé celkem asi 140 tun papíru, skla a plastů, loni to bylo už přes 848 tun.

Vladimír Meluzín
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů