Sobota, 20. dubna 2024

Skládka v Ronově se rozšíří

Skládka v Ronově se rozšíří
PŘIBYSLAV - Přes 50 miliónů korun investuje město Přibyslav v příštích dvou letech do skládky komunálního odpadu v místní části Ronov nad Sázavou. V plánu má technologickou a biologickou rekultivaci zaplněných částí a přípravu prostor pro další ukládání. Jak upřesnil starosta Jan Štefáček (ODS), město plánuje také stavbu kompostárny a sběrného dvora.
V současné době se na skládce začínají budovat jímavé studně na bioplyn a od příštího roku se ze skládkového plynu začne vyrábět elektřina. Do zařízení na zpracování bioplynu investuje kolem deseti miliónů korun soukromá společnost. Elektřinu bude dodávat do sítě za výhodnější ceny, platné pro obnovitelné zdroje, a město bude dostávat určitý podíl z příjmů.
Ronovská skládka o rozloze 4 hektarů slouží přes deset let a ukládá na ni více než 100 obcí, které odpadem areál pomalu zaplňují. Rozšíření plochy přibližně na dvojnásobek Přibyslav provede postupně. První investice budou podle starosty nejvyšší kvůli vybudování inženýrských sítí i obslužných komunikací.
Město zároveň chystá rekultivaci zaplněných částí. Budou překryty fólií a vrstvou zeminy, na které se na závěr zasadí zeleň. V areálu skládky také vznikne kompostárna a sběrný dvůr. Vybudování kompostárny bude stát přes deset miliónů korun. Bude se v ní zpracovávat biologicky rozložitelný odpad, třeba zeleň ze zahrádek. Substrát se může prodávat nebo městu poslouží při rekultivaci skládky. O dotaci na projekt město požádá Evropskou unii.
Objem odpadů ukládaných na skládkách se má podle platné legislativy výrazně snižovat.
Proto Přibyslav spolu s městy Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod jedná o dalším třídicím zařízení. Ze sváženého odpadu by vyloučilo všechny složky, které se dají zlikvidovat jinak, třeba spálením. Náklady na takový projekt převyšují 100 miliónů korun.
Radnice se na něj pokusí získat dotace z Unie v druhém plánovacím období v letech 2007 až 2013.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů