Středa, 24. dubna 2024

V Ražicích budou zpracovávat bioodpad

V Ražicích budou zpracovávat bioodpad

V Ražicích na Písecku vzniká závod na zpracování bioodpadu vzniklého při čištění obilí. Zařízení, které bude z obilných slupek lisovat pelety, zahájí v zimě zkušební provoz.

Projekt po dvouletých přípravách vytvořil svazek šesti obcí Zlatý vrch, jenž chce palivo nabídnout především obyvatelům v regionu. ČTK to řekl předseda svazku Jaroslav Němejc. Svazek zatím do zařízení investoval téměř milion korun. "Měla by to být pomoc občanům při stále rostoucích cenách energií. Ve většině obcí není plynofikace, a tohle by mělo být jakousi alternativou. Budeme se snažit občanům pomoci i při získávání dotací na kotle," uvedl Němejc.

Lis na pelety bude v provozu v jedné z hal Zemského hřebčince v Humňanech v místní části Ražic. Odpad by se do něj měl svážet ze zemědělských firem z Písecka a Strakonicka. Na rozjezd počítají představitelé obcí s kapacitou výroby kolem tisíce tun ročně, kterou lze navýšit. V provozu bude výrobna, jež dokáže vyprodukovat zhruba tunu paliva za hodinu, hlavně v letních měsících, kdy jsou žně. "Právě proto zahajujeme zkušební provoz v zimě, abychom do léta vychytaly mouchy," dodal Němejc. Práci v lisovně podle něj najdou dva až tři lidé. Výrobu bude zajišťovat společnost s ručením omezeným s majoritním podílem svazku Zlatý vrch.

Myšlenkou postavit v mikroregionu zařízení, v němž by se likvidoval bioodpad, se starostové z Putimi, Skal, Ražic, Heřmaně, Kestřan a Drahonic zabývají přes dva roky. Nejprve uvažovali o rychlerostoucích dřevinách a vysokoenergetických rostlinách, nakonec však zvítězily pelety ze zbytků obilí. I proto, že pelety již do některých obecních kotlů dodává výrobce ze západočeské Sušice. Inspiraci členové svazku našli i na několika podobných linkách v Česku.

Cestou zpracování bioodpadu se chce v budoucnu vydat i osmitisícový Vimperk na Prachaticku. Tamní radnice uvažuje o bioplynové stanici, kde by se likvidovaly kaly z čističky, odpad z jídelen, ze zemědělské výroby či zbytky z masokombinátu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů