Sobota, 20. dubna 2024

Kyperská republika pokračuje v mapování skládek odpadů

Kyperská republika pokračuje v mapování skládek odpadů

Další fáze mapování desítek pololegálních a nelegálních skládek na Kypru probíhá nyní za účasti i odborníků z ČR na Kypru. Do současné chvíle bylo zjištěno již přes sto skládek z nichž okolo desíti jsou skládky velké, které bude nutno rychle řešit. Podle dosavadních zjištění mohou některé skládky představovat riziko z hlediska znečištění podzemních vod, zplodiny z hoření odpadů na nich otravují blízké okolí, okolí skládek je znečištěno poletujícími odpady, některé opticky devastují krajinu. Jednou z  nestrašnějších skládek je skládka umístěná v blízkosti obce A. Napa nedaleko překrásné přírodní rezervace Akrotiri a cca 100 m od moře s pobřežím plným turisticky atraktivních podzemních jeskyň. Skládka všemožných odpadů umístěná v krasové oblasti představuje opravdový vřed na této překrásné krajině a bylo by vynikající, kdyby se podařilo s ní velmi rychle něco udělat. Odpovědní činovníci Kyperské republiky si problém samozřejmě uvědomují, nicméně je jim také jasné, že nelze vše napravit okamžitě, neboť se jedná o veliké finanční objemy. Letos byla zprovozněna nová velmi moderní skládka u města Pafos, vybavená mj. i drtičem odpadů, kalovým hospodářstvím.Rychle probíhá výstavba transferní stanice v okolí města Polis, která by mohla být zprovozněna do poloviny r. 2006. Výstavbou bylo pověřeno konsorcium rakousko - řeckých firem.

V příštím roce se uvažuje o zprovoznění některých zelených bodů.Recyklace dom.odpadů je v současné době v masovějším měřítku zatím omezena pouze na recyklaci Al plechovek, jak tomu bude dále je otázkou.

 Velkým problémem jsou skládky, jež vznikají ve korytech řek. Letmá procházka jimi představuje nález několika odložených vozidel, lednic, sporáků, stavební suti, barev a laků , kostí zvířat atd. 

Přes to všechno zůstává Kypr zajímavou zemí, kterou rozhodně stojí za to navštívit, pokochat se krásou jeho divoké přírody a antických památek a vykoupat se na krásných plážích, jež je zde skutečně stále dostatek.

 ZDROJ:Enviweb

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů