Pátek, 29. března 2024

Německý odpad plní zemědělské objekty na severu Čech

Německý odpad plní zemědělské objekty na severu Čech

ÚSTÍ NAD LABEM -- Německým odpadem se zaplňují zemědělské objekty na severu Čech. Naposledy objevili komunální odpad z Německa celníci ve čtvrtek v areálu velkokapacitního kravína v obci Libčeves na Lounsku. Ve dvou silážních jámách a ve skladovací hale se podle mluvčího severočeských celníků Jiřího Nejedlého nacházelo značné množství komunálního odpadu.

Celníci ve spolupráci s pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) během čtvrtka v zemědělském areálu odhalili sedm kamionů s odpadem. Některé tam už stály, některé celníci zadrželi při příjezdu. Řidiči se prokazovali průvodními doklady, podle nichž přivezli plasty. "Náklad komunálního odpadu pocházejícího evidentně z Německa zdaleka tyto deklarované plasty nepřipomínal," řekl ČTK Nejedlý.

Pracovníci ČIŽP nyní musejí náklad prozkoumat a přesně zjistit, zda odpovídá, či neodpovídá průvodním dokladům. Až potom můžeme rozhodnout, uvedl jeden z pracovníků inspekce.

Počátkem prosince objevili hasiči nelegální skládku německého odpadu v bývalém kravíně v Českých Zlatníkách u Mostu. Vyjeli do kravína k ohlášenému požáru a zjistili, že v něm jeho nájemce pálí kobercový odpad a gumu. Místostarostka Obrnic, pod které České Zlatníky patří, novinářům řekla, že v polovině října viděla během jednoho víkendu asi osm kamionů s německými poznávacími značkami, které vezly do obce tuny starých koberců a hadrů.

Na 4000 tun odpadu z Německa se objevilo v prosinci i v bývalých zemědělských budovách v Sosnové na Českolipsku a Arnolticích na Liberecku. Německá firma tam vozila údajně čisté plasty pro další zpracování. Podle tamních pracovníků ČIŽP to byl ale spíše vytříděný komunální odpad, protože kromě plastů se v něm vyskytovalo i velké množství příměsí, jako je textil, dřevo, kovy a menší množství kompostovatelných biologických složek.

Na dovozu odpadu z Německa lze podle některých ekologů vydělat nemalé peníze. Likvidace odpadu v Německu je totiž značně drahá.

Eliška Cesarová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů