Sobota, 20. dubna 2024

Ústečtí radní vyzvali občany, aby hlásili dovoz německého odpadu

Ústečtí radní vyzvali občany, aby hlásili dovoz německého odpadu

ÚSTÍ NAD LABEM -- Ústečtí krajští radní vyzvali obyvatele kraje, aby hlásili úřadům nelegální dovoz německého odpadu. Hejtman Jiří Šulc dnes novinářům řekl, že vedení kraje velmi znepokojily zveřejněné informace o ukládání německého odpadu v opuštěných kravínech na Mostecku a Lounsku.

Krajští úředníci proto podle něj vyjedou na obě místa na kontrolu. Jsou připraveni prověřit i informace, které dostanou od občanů.

Protože krajští úředníci podle Šulce žádné velké kompetence nemají, chce hejtman oslovit i ministra životního prostředí. Bude po něm chtít, aby ministerstvo zaplatilo likvidaci odpadů na obou místech. Z obavy, aby se Česká republika nestala skládkou sousedního Německa, požádá ministra i o přípravu potřebné legislativy.

Celníci ve spolupráci s pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) odhalili minulý týden několik kamionů s odpadem v zemědělském areálu v Libčevsi na Lounsku. Řidiči se prokazovali průvodními doklady, podle nichž přivezli plasty. Náklad komunálního odpadu pocházejícího podle celníků evidentně z Německa zdaleka tyto deklarované plasty nepřipomínal.

Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí ČTK řekla, že první kamion s německým odpadem byl v Libčevsi zadržen již 21. prosince. Původcem odpadu byla německá společnost v Halle. Ministerstvo proto již odeslalo příslušnému úřadu v Halle žádost, aby zajistil vrácení odpadu do Německa. U dalších kamionů, které celníci objevili v Libčevsi minulý týden, zatím pracovníci ČIŽP připravují podklady pro ministerstvo.

Počátkem prosince objevili hasiči nelegální skládku německého odpadu v bývalém kravíně v Českých Zlatníkách u Mostu. Vyjeli do kravína k ohlášenému požáru a zjistili, že v něm jeho nájemce pálí kobercový odpad a gumu. Místostarostka Obrnic, pod které České Zlatníky patří, novinářům řekla, že v polovině října viděla během jednoho víkendu asi osm kamionů s německými poznávacími značkami, které vezly do obce tuny starých koberců a hadrů.

Eliška Cesarová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů