Pátek, 19. dubna 2024

Odpadky vlámských domácností už nebudou končit na skládkách

Odpadky vlámských domácností už nebudou končit na skládkách
Odpad - přesněji řečeno otázka kam s ním - patří k největším ekologickým problémům dneška. Belgické Vlámsko se nyní chlubí tím, že může nyní jít v téhle oblasti příkladem jiným evropským regionům. Jenže všechno je trochu složitější.

Odpadky vlámských domácností už nesměřují na skládky - natož pak na místní smetiště. Tamní ministerstvo životního prostředí už oznámilo, že zanedlouho zruší veškeré výjimky na vývoz místního odpadu jinam, než do spaloven nebo třídíren odpadu na recyklaci . Mnohé místní úřady totiž zatím mohly argumentovat tím, že spaloven jednoduše není dost na to, aby odpad likvidovaly, a proto jejich zakázky odmítají.

Teď se ale otevřely dvě nové spalovny - jedna u Beverenu na východě Flander a druhá nedaleko Antverp. Vlámský ministr životního prostředí Kris Peeters proto říká, že není důvod, proč by se měl komunální odpad dál vyvážet na skládky. Co je možná ještě důležitější, jeho resort nyní oznámil, že se budou rušit i výjimky pro průmyslový odpad a celkový objem jeho vývozu na skládky by měl v tomto roce klesnout o 20 procent.

Vlámské úřady se nyní v místním tisku chlubí tím, že se tento region Belgie, kde žije asi 6 milionů lidí, stane vůbec prvním v Evropské unii, kde budou skládky pro domácí odpad zcela eliminovány. To je tvrzení, které je těžké vyvrátit a zároveň těžké potvrdit - je sice pravda, že podle údajů Evropské komise z tohoto týdne zhruba polovina komunálního odpadu v Unii směřuje na skládky a z tohoto pohledu je to nesporně skvělý výsledek. Jenže se dá jen těžko s určitostí říct, že některá - byť třeba menší - oblast v Evropě už se něčím podobným nemůže chlubit také.

Co je ale důležitější, ekologové upozorňují, že se problém stále rostoucího objemu odpadů hlavně v ekonomicky vyspělejších zemích nedá řešit jen pomocí nových spaloven - naopak, i jejich využití je z různých důvodů kontroverzní - při spalování odpadu vznikají škodlivé zplodiny, popel, který zůstává, nakonec často nemůže být recyklován a končí tak jako tak na skládce.

Navíc - postavit takovou spalovnu stojí hodně peněz. Její provoz se vyplatí jen tehdy, pokud bude spalovat odpad a tím má provozovatel pochopitelně zájem na tom, aby se stále nový odpad produkoval. Kruh se tím uzavírá.

Odborníci, kteří se problematikou zabývají, proto říkají, že by se měly úřady a vlastně všichni zodpovědní lidé zabývat spíš tím, jak celkový objem odpadů snížit. Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas přitom před několika dny připustil, že množství odpadu v Evropské unii roste rychleji než hospodářský růst. V tomhle kontextu údajné evropské prvenství vlámského regionu v eliminaci skládek komunálního odpadu tak trochu ztrácí na jedinečnosti.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů