Čtvrtek, 28. března 2024

Fotografie zamořené jaderným odpadem

Fotografie zamořené jaderným odpadem

Ostrava - Výstava v ostravské Galerii Opera dokumentuje život v blízkosti největšího jaderného komplexu na světě.

Slavný nizozemský fotograf Robert Knoth na výstavě Poloviční život. Lidské osudy poznamenané jaderným odpadem z ruského zařízení Majak vystavuje černobílé fotografie, které ilustrují každodenní život obyvatel vesnice Musljumovo, která leží na Uralu asi 30 kilometrů od největšího jaderného komplexu na světě.

knoth

Kosťa Někrasov, Bašakul 2000větší obrázekAutor: Robert Knoth

Knoth do Musljumova přišel poprvé v roce 2000. Na svých snímcích neukazuje pouze katatrofální důsledky života v blízkosti jaderného komplexu, ale i výjevy z každodenního života, které ilustrují touhu místních obyvatel po normálním životě.

"Lidé, které Knoth fotografuje, nežijí normálním životem. Obrazy z ulic a domovů nenápadným způsobem dokumentují jejich osudy, které ovlivnil jaderný průmysl a nezodpovědné jednání jeho provozovatelů," řekl k právě zahájené výstavě Vladimír Birgus z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě.

Podle Birguse je historie Majaku jedním dlouhým řetězcem jaderných katastrof, ekologických havárií a hazardování s lidskými životy. Přibližně polovina z 2500 obyvatel Musljumova je sterilních, třetina všech novorozenců má fyzickou vadu a téměř každý obyvatel trpí některou chronickou nemocí.

knoth

Ulice Karla Marxe, Musljumovo, 2000větší obrázekAutor: Robert Knoth

Knoth se narodil v roce 1963 v Rotterdamu. V letech 1990 až 1994 se živil jako fotograf rockových hvězd. Nyní pracuje jako fotoreportér pro různé holandské i zahraniční deníky a časopisy. Fotografoval válečné konflikty a různé dramatické situace v mnoha zemích. Získal řadu cen v soutěži holandské novinářské fotografie Zilveren Camera, v roce 1999 obdržel druhou cenu v kategorii Lidé ve zprávách v soutěži World Press Photo.

Výstavu  Roberta Knothe mohou zájemci navštívit v Galerii Opera v ostravském Divadle Jiřího Myrona až do 19. ledna.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů