Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hradec Králové opět odmítl výstavbu spalovny odpadů v Opatovicích

Hradec Králové opět odmítl výstavbu spalovny odpadů v Opatovicích

HRADEC KRÁLOVÉ -- Zastupitelé Hradce Králové na mimořádném zasedání opět jednomyslně odmítli výstavbu obří spalovny komunálních odpadů v nedalekých Opatovicích nad Labem. Projekt spalovny prosazuje Pardubický kraj. Spalovna je podle hradeckých přestavitelů zbytečná a výrazně zatíží životní prostředí v regionu. Poprvé Hradečtí stavbu odmítli v závěru loňského roku.

Mimořádnému jednání zastupitelstva přihlíželo asi 200 občanů a všichni diskutující se vyslovili proti spalovně. Na jednání nepřišel stavbu spalovny obhájit žádný z představitelů Pardubického kraje. V diskusi vystoupil pouze pardubický zastupitel Jaroslav Moučka (KSČM), který je proti spalovně.

Pardubický radní pro životní prostředí Petr Šilar ČTK řekl, že žádné pozvání na dnešní jednání nedostal. "Nevidím ani důvod, proč se na takovém fóru obhajovat. Nešlo by o věcné jednání. V přípravě projektu budeme dál pokračovat," řekl ČTK Šilar. Podle hradeckého primátora Oldřicha Divíška pozvání dostalo celé vedení Pardubického kraje. "Pardubický hejtman se omluvil," řekl Divíšek.

Proti spalovně se staví i Královéhradecký kraj. "Bez podpory krajského města nebude tento projekt kraj prosazovat," řekl hradecký hejtman Pavel Bradík. Podle hradeckého krajského radního pro životní prostředí Jiřího Vambery kraj také nechce, aby spalovna fungovala jako cílová stanice odpadu z nejrůznějších koutů České republiky či ze zahraničí.

Zástupci hradecké organizace Českého svazu ochránců přírody na dnešním jednání vyhlásili další petici za zastavení projektu spalovny. "První petici proti spalovně loni podepsalo 3800 lidí. Chceme, aby peníze místo na spalovnu dal Pardubický kraj na zlepšení třídění odpadů," řekl organizátor petice Adam Záruba.

Kontroverzní spalovna asi za dvě miliardy korun by měla likvidovat zhruba 100 000 tun komunálního odpadu ročně. Vyrůst by měla u opatovické elektrárny na půli cesty mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Podle zástupců Pardubického kraje bude spalovna zpracovávat odpad výhradně z Pardubicka. "Po roce 2010 si v kraji nebudeme vědět rady s až 80 000 tunami odpadu ročně," řekl dříve pardubický hejtman Michal Rabas.

Zdeněk Rychtera
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů