Čtvrtek, 28. března 2024

Přelouč zrušila kojencům poplatek za odpad

Přelouč zrušila kojencům poplatek za odpad
Téměř stejnou cenu za svoz komunálního odpadu letos zaplatí obyvatelé Pardubic i Přelouče. Pardubičtí zastupitelé stanovili obecně závaznou vyhláškou tento místní poplatek na 498 korun, v Přelouči jejich kolegové zvedli ruku pro poplatek o šest korun nižší, rovněž stejný jako v roce předcházejícím. Podle zákona je přitom maximální výše poplatku pět set korun. V Pardubicích se také cena poplatku za odpady pro občany s trvalým pobytem nemění a je stejná jako v roce 2005.

"I za předpokladu, že nebudou pokryty skutečné náklady města na tuto činnost," říká Roman Slach z odboru životního prostředí.

"V roce 2006 budou celkové náklady na systém odpadového hospodářství ve městě Pardubice činit 59 milionů korun. Skutečné vypočítané náklady činí na občana 694 korun." Pardubice tak budou oblast odpadů dotovat částkou 13,2 milionu korun ze svého rozpočtu, k tomu existuje navíc škála osvobození od platby. Například za děti do šesti let věku se neplatí. K úlevě pro nejmenší obyvatele přistoupili tentokrát i v Přelouči. Zastupitelé tak reagovali na kritiku z řad veřejnosti.

"Od poplatku jsou osvobozeny děti v tom kalendářním roce, ve kterém se narodily," popsala změnu mluvčí přeloučské radnice Jiřina Dlasková.

zdroj: Pardubické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů