Čtvrtek, 28. března 2024

Průzkum: Dvě třetiny lidí z Plzeňského kraje trvale třídí odpad

Průzkum: Dvě třetiny lidí z Plzeňského kraje trvale třídí odpad

PLZEŇ -- Dvě třetiny obyvatel Plzeňského kraje systematicky a soustavně třídí komunální odpad. Zhruba pětina pouze nárazově a zbylá skupina netřídí vůbec. Výsledky aktuálního průzkumu veřejného mínění dnes zveřejnila pražská agentura Markent, která jej provedla pro Plzeňský kraj a obalovou firmu EKO-KOM.

"Oslovili jsme 512 respondentů všech věkových i sociálních skupin z různých typů měst a obcí kraje, s nimiž jsme vedli hodinový rozhovor," řekl novinářům ředitel agentury Jiří Remr. Ve výsledcích agentura upravila stylizované a nepravdivé odpovědi.

Dvě pětiny obyvatel zajímají informace o správném nakládání s komunálními odpady. Třetina má zájem zjistit, jak správně směsný odpad třídit. Po sedmi letech trvalého růstu se už podle Remra nebude příliš zvyšovat objem vytříděného odpadu. "Dosahujeme přirozené hranice. O to důležitější je kvalita třídění," dodal.

Pro ty, kdo netřídí, je nejdůležitějším motivačním faktorem zlepšení stavu životního prostředí. Tak odpověděly tři pětiny respondentů. Zhruba 35 procent dotázaných by začalo třídit v případě, kdyby za to dostávali peněžní odměnu. Pozitivní ale je, že zištnost není hlavním motivačním faktorem, uvedl Remr. U stejného procenta rozhoduje vzdálenost obydlí od kontejneru.

"Ze současných třídičů je 63 procent domácností zaměřeno jen na některé druhy odpadů, ostatní složky sypou mezi směsný odpad," uvedl šéf agentury. Dodal, že zde je velký prostor pro zvýšení efektivity třídění. Nejvýkonnější skupinu tvoří 32 procent obyvatel, zejména lidé ve věku 40 až 59 let s vyššími příjmy. Jde o stabilizované větší domácnosti. Nejlepší jsou také domácnosti, které mají kontejnery do 20 metrů od domu.

Čtyři pětiny dotázaných občanů jsou ochotny chodit ke kontejneru na tříděný odpad do vzdálenosti 200 metrů, 90 procent oslovených ale chce mít zásobníky na veškerý směsný odpad do vzdálenosti 90 metrů. "Se separovaným odpadem jsou lidé ochotni dojít dvakrát dál," uvedl šéf Markentu. Více než 11 procentům se zdá, že je v jejich obci málo kontejnerů.

Nejvíce občany ovlivňují média, rodina a příbuzní. Negativní vliv ale mají známí a sousedé. Zaměstnavatele a starosty vnímají lidé velmi pozitivně, ale jejich působení je velmi slabé a je u nich velký prostor ke zlepšení," uvedl Remr. "U starostů nás to velmi překvapilo. Připravujeme soutěž pro 450 obcí zapojených do projektu třídění odpadu, který už čtvrtým rokem uskutečňujeme," řekl Marek Sýkora z krajské Regionální rozvojové agentury.

Podle Martiny Vrbové z obalové firmy EKO-KOM patří Plzeňský kraj v třídění mezi tři nejlepší kraje v Česku. Z celkového objemu komunálního odpadu vytřídil asi 12 procent skla, papíru a plastů.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů