Pátek, 29. března 2024

Plzeň asi prodá 95 procent podílu ve spalovně nebezpečných odpadů

Plzeň asi prodá 95 procent podílu ve spalovně nebezpečných odpadů

PLZEŇ -- Plzeň zřejmě prodá 95 procent podílu ve ztrátové městské spalovně nebezpečného odpadu s kapacitou 2400 tun ročně. Město chtělo dokoupit zbylých pět procent. Jejich vlastník, plzeňská společnost T.O.P. EKO, s.r.o., provozující sousední areál výroby oken a dveří, ho ale odmítla prodat.

"Nechci předjímat, rozhodnutí o spalovně padne ve čtvrtek," řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek. Minoritní vlastník radnici napsal, že podíl nikomu neprodá. Duchek zároveň potvrdil, že T.O.P. EKO má naopak trvalý zájem koupit městský podíl, který zahrnuje kromě spalovny také pozemky pod ní a dvůr, přes nějž musí jezdit vozy směřující do haly na výrobu dřevěných prvků. Podle Duchka by na prodej byla vyhlášena veřejná soutěž.

Z desetiletého provozu trvale ztrátové Spalovny odpadu Plzeň, s.r.o., neplynou do městské pokladny žádné peníze, zařízení navíc nutně potřebuje do tří let modernizaci za 15 milionů korun. "Majetková komise města už dvakrát doporučila prodej spalovny," řekl náměstek. Rada už měla rozhodnout do konce loňského roku.

Prodejní cena firmy s 8500 metry čtverečními pozemku by se podle odhadů odborných útvarů města měla pohybovat v jednotkách milionů korun. Ponechat spalovnu v městském majetku většina radnice nechce. Její propojení s Plzeňskou teplárenskou odmítla sama městská teplárna z technologických i finančních důvodů.

Spalovnu má pět let pronajatu T.O.P. EKO. Její roční ztráty se pohybují od jednoho milionu do dvou milionů korun. Radnice na provoz nedoplácí. Před devíti lety ale musela uhradit půjčku na nákup technologie v řádu desítek milionů korun, za niž ručila původnímu investorovi, jehož záměr ztroskotal na nedostatku odpadu.

Nevyužitá spalovna nebezpečných odpadů, jediná v Plzeňském kraji a Karlovarském kraji, likviduje odpady ze zdravotnických zařízení a tuhé i tekuté průmyslové odpady. Energii spalin využívá na vytápění vedlejšího provozu dřevovýroby a k sušení řeziva.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů