Pátek, 19. dubna 2024

Lepší je recyklovat než spalovat

Lepší je recyklovat než spalovat

PRAHA/PLZEŇ - Z návrhu směrnice o odpadech, která se spolu s odpadovou strategií projednává v Bruselu, mají strach ekologové. Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) ji považuje dokonce za vážnou hrozbu pro české i evropské životní prostředí.

Dává totiž podle nich přednost spalování odpadu před recyklací."Teď záleží na tom, jak se k tomu postaví české ministerstvo životního prostředí. S tím, že by se měla dávat přednost recyklaci, souhlasí i část představitelů odpadového průmyslu," říká toxikolog Miroslav Šuta.

"Ministerstvo by se mělo zcela jednoznačně a velmi tvrdě postavit proti navrhované změně odpadové hierarchie a proti návrhu na překlasifikování spaloven odpadů ze zařízení pro likvidaci odpadů na způsob využití odpadů. Jinak de facto ztratí možnost v rámci společného hospodářského prostoru EU zabránit masovému dovozu odpadů do České republiky," konstatuje Eva Tylová, místopředsedkyně STUŽ.

Projednávaná rámcová směrnice o odpadech a tematická strategie pro předcházení vzniku odpadů oslabují podle ekologů koordinaci odpadové politiky v unii i zodpovědnost výrobců za odpad. Upozorňují na to, že přijetí návrhů by vedlo k vlně výstavby gigantických spaloven odpadů. "Ilegální dovozy odpadu jsou už nyní v česko-německém pohraničí vážným problémem. Schválení návrhu nové evropské legislativy by otevřelo dveře k prakticky nekontrolovatelnému legálnímu dovozu stovek tisíců tun odpadů do stávajících nebo plánovaných spaloven odpadů.

Vážně ohroženo by tak mohlo být životní prostředí Prahy, Liberce a Brna, kde už německé či rakouské firmy podaly žádosti o spalování dovážených odpadů. Nová legislativa by ale mohla být hrozbou také pro České Budějovice, Opatovice, Plzeň a Ostravu, kde se o výstavbách spaloven komunální odpadů seriózně uvažuje," tvrdí Šuta.Kromě toho varuje, že zvýhodnění spaloven by ohrozilo i tisíce existujících pracovních míst v evropském recyklačním průmyslu.

Sama Evropská komise přiznává, že kapacity pro recyklaci 10 tisíc tun odpadu mohou vytvořit asi 250 pracovních míst, zatímco jeho spalování jen 30 a skládkování dokonce pouhých deset.Znovu do výroby. Recyklovat se dá téměř všechno, i stavební odpad. Pokud se dá přednost spalovnám, budou ve vzduchu bifenyly vesele přibývat.

Zpravodajové Deníků Bohemia a Deníků Moravia

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů