Pátek, 29. března 2024

Obce nechtějí skládky, postaví sběrné dvory

Obce nechtějí skládky, postaví sběrné dvory

Plzeň - Osm obcí v Plzeňském kraji hodlá do konce roku zprovoznit sběrné dvory. Celkové náklady na jejich výstavbu se pohybují okolo 24 milionů korun. Cílem akce je snížit počet černých skládek.

"Potřebovali jsme zaplnit bílá místa. Aby se lidé zbavili odpadu, museli jezdit do jiných měst. Provoz sběrného dvora sice něco stojí, ale částky vynaložené na úklid černých skládek jsou mnohonásobně vyšší," vysvětluje Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, která je garantem programu na třídění odpadu.

V současné době je v kraji 47 sběrných dvorů. Do konce roku přibudou v obcích Bělá nad Radbuzou, Nýrsko, Spálené Poříčí, Štěnovice, Strašice, Zbiroh, Třemošná a Horní Bříza.

"Města se sdružily do účelového svazku. Získání peněz na výstavbu je pak jednoduší. Většinu částky už poskytla Evropská unie," říká Šlajsová.

Krajský úřad navíc vypracoval tipový projekt sběrných dvorů, který je k dispozici na internetových stránkách. Zájemci se zde mohou seznámit s podmínkami provozu těchto zařízení.

"Je zde popsané, co všechno musí sběrný dvůr splňovat včetně hygienických a stavebních zákonů," uvádí Václav Liška, vedoucí oddělení technické ochrany.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů