Sobota, 20. dubna 2024

Děti čeká celoroční soutěž ve sběru plastových lahví

Děti čeká celoroční soutěž ve sběru plastových lahví
Postoloprty - Děti budou sbírat staré plastové lahve a radnice jim za odměnu v rámci soutěže rozdá několik hodnotných cen. Takový je plán Městského úřadu v Postoloprtech, tamní základní školy, technických služeb a spolupracující organizace EkoKom. Cílem je děti vychovávat k ekologii.
"Žáci budou nosit do školy pet lahve, sešlápnuté a svázané po deseti. Každý, kdo jich přinese padesát, obdrží los, ze kterých se poté bude vybírat," vysvětlila princip Jana Fišerová z odboru rozvoje města postoloprtské radnice. Soutěž bude probíhat letos ve třech termínech. Děti budou poprvé soutěžit od začátku března s tím, že losování například o mobilní telefon, batoh či kalkulačky, se uskuteční v rámci Postoloprtských historických slavností 13. května. Druhé kolo proběhne od května do konce školního roku. Slavnostní příležitostí pro vylosování výherců bude akce 16. září s názvem Ahoj léto. Až rozsvícení vánočního stromu bude chvílí, kdy se výsledek dozvědí i účastníci třetího kola soutěže, startujícího od října. První prosinec bude významným v této souvislosti i pro soutěžící třídy a celkově nejaktivnější sběrače - ekology. Vyhodnocen bude jeden žák prvního a jeden druhého stupně, kteří odjedou na hlavní ceně, horských kolech. Tři třídy, jež se do projektu zapojí nejaktivněji, budou odměněny finančně. "Myslím, že je potřeba vychovávat děti k ekologii a doufám, že ty zatáhnou do sběru lahví i jiného tříděného odpadu i své rodiny a lidi z blízkého okolí," řekl k záměru Miroslav Hylák, starosta Postoloprt a místních částí.
Radnice chce na financování ekologické soutěže požádat o finanční podporu z programu rozvoje ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty v Ústeckém kraji.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů