Čtvrtek, 28. března 2024

Likvidace odpadu

Likvidace odpadu

Příběh německého odpadu uloženého v halách zemědělského areálu v české Libčevsi má pozoruhodné rozuzlení. Kontroverzní import shořel. I s halami, neboť hasiči kvůli mrazu neměli šanci oheń uhasit. Odpadl tak problém, jak nežádoucí materii vrátit do země původu. Byl-li majitel pojištěn, může navíc vedle nezanedbatelného zisku za uskladnění odpadu vyinkasovat ještě něco od pojišťovny!

Je tady jenom jeden zádrhel: Stane-li se tak, zůstaneme všichni v této zemi za hlupáky. Jsme jimi nejpozději od počátku ledna, kdy Česká inspekce životního prostředí v Libčevsi zjistila, že k nám kamióny od sousedů nevozí deklarované plasty. Vedlejším důsledkem byznysu, při kterém někdo v Německu šetří náklady na likvidaci odpadu, je pověst České republiky coby evropského smetiště. Policie by měla chytráky z Libčevsi usvědčit a soud náležitě potrestat, aby příště nikoho nenapadlo osvojit si toto podnikatelské know-how.

Prokázat ale původ něčeho, co shořelo, bude obtížné. Navíc se podle hasičů nic moc nestalo. Koncentraci škodlivin v ovzduší nenaměřili, neboť kouř stoupal kolmo vzhůru, a i pokud jde o znečištění spodních vod nic mimořádného zatím nezjistili. Vypadá to zkrátka na dokonalý zločin. Navíc v zemi, kde jsou někteří policisté, zdá se, propojeni s gangstery viz kauza Berdych, a kde gang kolem soudce, manipulujícího konkurzy, zdá se, kamarádí s šéfem Národního bezpečnostního úřadu - viz kauza Berka. Kdo ví, jaké kontakty mají provozovatelé originální spalovny německého komunálního odpadu. Jejich podnikatelský fígl má jedinou slabinu. Je před volbami a to je doba, kdy se skandály řeší ráz na ráz. V sázce je vliv na větší obchody, než o jaký šlo v Libčevsi.

Ranní poznámka Ivana Hoffmana - Autor:Jan Rosenauer 

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů