Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česku hrozí další příval odpadků z Evropy

Česku hrozí další příval odpadků z Evropy
Příhraniční oblasti se potýkají s novým fenoménem - opuštěná místa zavážejí především německé a rakouské kamióny tunami odpadů. Naposledy na konci ledna se podařilo takovou zásilku s odpadky odhalit severočeským celníkům v areálu kravína v Libčevsi na Lounsku. V neděli pak na skládce vypukl požár, se kterým se hasiči potýkali až do včerejšího večera.
"Zatím nevíme, co požár způsobilo. Je tam však obrovské množství odpadků, které je nutné rozhrabávat," řekl mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan.
Firmě, která sem nelegálně dovezla odpad z Německa, hrozí několikamiliónové pokuty. "V tomto týdnu zahájíme správní řízení o pokutách. Čekáme na vyjádření soudního znalce, jsou-li tam uloženy i nebezpečné odpady. Pokud ano, povede policie souběžně s naším správním ještě řízení trestní," řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková.
Za nelegální dovoz odpadů přes hranici mohou inspektoři uložit až 10 miliónů korun. "Za nakládání s odpady bez povolení navíc do jednoho miliónu. Nákladná jsou také nápravná opatření, musí-li firma navezené odpady odstranit," dodala Rolečková.
Jeden ze čtyř kamiónů přistižených v Libčevsi byl již vrácen zpět do Německa, ostatní jej budou po vyřízení formalit následovat. Tyto objevené kamióny jsou však jen špičkou ledovce.
Na podobný případ přišli loni v prosinci hasiči přivolaní k požáru v bývalém kravíně v Českých Zlatníkách u Mostu. Kamióny s německými značkami sem přivezly koberce a textil, který tu posléze nájemce pálil. "Během posledních měsíců přišli inspektoři i na další dva případy v Ústeckém kraji, dva na Liberecku, jeden na Plzeňsku a jedno podezření je i v Jihomoravském kraji," vyjmenovala Rolečková. Dodala, že podobných případů je zřejmě více.
Například loni se objevily tuny odpadků z Německa v bývalých kasárnách pohraniční stráže v Dolním Žandově u Chebu. "Firma je odsud odvezla až po dvou měsících," poznamenal Milan Havel z občanského sdružení Arnika.
Přesné údaje o počtu takovýchto skládek však občanská sdružení, inspektoři ani úředníci Ministerstva životního prostředí nemají.

Nové zákony v Německu
Všechny případy dovozu odpadků přitom probíhají podle podobného scénáře. Přes hranice do Česka většinou jede najednou více kamiónů s odpadem. "U prvního kamiónu je deklarovaný obsah přibližně v pořádku, u ostatních však již ne," popisuje Rolečková.
Například kamióny, které mířily do Libčevsi, měly vézt plasty, realita však byla jiná. I když firmy nesmějí do země dovážet odpad, právě plasty tvoří výjimku. Je totiž možné je zde dále zpracovat.
Podle Evy Rolečkové se tyto případy začaly ve velkém objevovat koncem loňského října. "Souvisí to s tím, že v Německu začala pro nakládání s odpadem platit přísnější norma," poznamenala mluvčí.
Zatímco v České republice lze odvézt běžný domovní odpad z popelnic na skládku, v Německu a Rakousku to není možné. "Odpad se podle nového zákona musí ještě předtím roztřídit, anebo ho lze spálit," řekl Ivo Kropáček, odpadový expert hnutí Duha. "Proto je zpracování odpadu v těchto zemích daleko dražší," dodal.
Například umístění tuny domovního odpadu na tuzemskou skládku přijde přibližně na 800 až 1200 korun, podle lokality. Na západ od českých hranic však uložení stejného množství stojí v přepočtu i více než čtyři tisíce korun.

Problém spaloven
Rakouské a německé firmy navíc chtějí vyvézt do Česka další desetitisíce tun odpadu. Ten má podle nich skončit ve spalovnách. "Ministerstvo životního prostředí čtyři žádosti o dovoz ke spálení ve spalovnách zamítlo, dvě žádosti se ještě posuzují," řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.
Zatímco ve čtyřech případech, jež ministerstvo zamítlo, šlo o 19 tisíc tun odpadů, podle žádostí, u kterých ještě nerozhodlo, jde o dvakrát 40 tisíc tun odpadů určených do spalovny v Praze-Malešicích. "Na každou tunu spáleného komunálního odpadu připadá asi tři sta kilogramů toxického popela a škváry. Musíme připočíst i exhalace ze spaloven," varoval Ivo Kropáček z hnutí Duha.
Další hrozbu zvýšením dovozu odpadů představuje i nová směrnice Evropské unie, proti jejímuž přijetí včera v Bruselu protestovala česká delegace. "Nový návrh mění třeba definici spalovny komunálních odpadů ze zařízení na odstraňování odpadů na zařízení k jejich energetickému využití. To by přineslo riziko, že se bohatší země Evropské unie budou zbavovat svého komunálního odpadu jeho vývozem ke svým sousedům: především do České republiky, Polska a Maďarska," dodala mluvčí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů