Pátek, 26. dubna 2024

Zelení chtějí zabránit nelegálním a nebezpečným dovozům odpadů

Zelení chtějí zabránit nelegálním a nebezpečným dovozům odpadů

Praha, 8.února 2006 – Strana zelených požaduje razantnější opatření proti nelegálnímu dovozu odpadů ze zahraničí. „Odpady se mají likvidovat v zemi, kde vznikly,“ říká předseda Strany zelených Martin Bursík.

Strana zelených je velmi znepokojena opakovanými případy zaplavování našeho západního pohraničí a i vnitrozemí odpadem ze zahraničí, především z Německa. Kamiony plné německého odpadu končí na oficiálních a černých skládkách v okolí Prahy, Chebu či Loun, jak tomu bylo například v zemědělském areálu v Libčevsi.

Eva Tylová, plzeňský lídr kandidátky Strany zelených upozorňuje: „Nelegálními dovozy odpadů ze zahraničí, především z Německa, jsou zaplaveny i polské příhraniční lesy. Naši sousedé se zbavují odpadů na úkor ekonomicky slabších. Státní orgány se s tímto problémem již delší dobu nedokáží nijak vypořádat, firmám se tento nelegální postup vyplácí. Kamiony s odpadem jednoduše projedou hranice, obejdou zákony a zinkasují tučné zisky. Vzniklé škody však zaplatíme všichni.“

„Mrzí mě, že někteří hasiči bagatelizují podobné požáry konstatováním, že nedošlo úniku jedovatých splodin jako v případě Libčevsi. V těch halách, kde byl nelegální odpad skladován, mohly být i vysoce toxické odpady,“ míní Zdeněk Paul, člen odpadové sekce Strany zelených.

Strana zelených požaduje razantnější opatření proti nelegálnímu dovozu odpadů ze zahraničí. „Odpady se mají likvidovat v zemi, kde vznikly. Dálkový transport odpadů z ekonomických důvodů je nepřijatelný a odporuje preambuli evropské směrnice. Navíc vytváří další zátěže kamionové dopravy. Ministr životního prostředí by měl iniciovat jednání s německým ministrem a oba by měli vyslat „NE“ bezohledným podnikatelům na obou stranách hranice. Veřejné mínění by mělo odmítnout snahy provozovatelů spaloven v Praze a Liberci, kteří usilují o dovoz odpadů z Německa,“ řekl Martin Bursík, předseda Strany zelených.

Eva Tylová připomíná, že situace je o to vážnější, že Evropská komise v současné době připravuje legislativu otvírající cestu pro masivní dovozy odpadů ze zahraničí. Strana zelených žádá naše spoluobčany a obce, aby upozorňovali Českou inspekci životního prostředí v regionu a Policii ČR, pokud zaznamenají kamiony s podezřelým obsahem.

Kontakty a další informace

Martin Bursík

předseda Strany zelených

mob. 420 603 546 586

tel. 420 257 532 643

martin.bursik@zeleni.cz


Eva Tylová

lídr kandidátky Strany zelených

do parlamentu ČR

v Plzeňském kraji

mob.: 420 776 088 244 

eva.tylova@ecn.cz


Zdeněk Paul

člen odpadové sekce Strany zelených

mob. 420 732 885 125

gabion@quick.cz


Džamila Stehlíková

místopředsedkyně Strany zelených

pro styk s veřejností

mob. 420 724 207 917

dzamila.stehlikova@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů