Pátek, 29. března 2024

Německý odpad končí v Praze

Německý odpad končí v Praze

Praha - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dnes začala vyšetřovat další případ pravděpodobné černé skládky německého odpadu, tentokrát ale přímo na území hlavního města Prahy, uvedla dnes televize Nova. Odhadem 500 tun textilu, plsti a starého oblečení leží v opuštěném areálu v pražských Lahovičkách. Do areálu jezdí kamiony napěchované oblečením podle Novy už zhruba měsíc. Majitel areálu tvrdí, že jde o sklad pro prodejny použitého zboží (secondhandy). Podezřelé ale podle Novy je, že hala nemá půlku střechy a na balíky s textilem vytrvale prší a sněží. "V tomto si myslím, že inspekce bude mít jasno a bude to považovat za odpad. Na to zboží evidentně prší, to znamená, že nemůže sloužit tomu svému původnímu účelu," řekl Nově inspektor ČIŽP Petr Havelka.

ČIŽP nešetří problém na tomto místě poprvé. "My jsme v tomto areálu řešili nelegální skládku, navážku zemin a hlušin," řekl Nově Jan Svoboda z pražského inspektorátu ČIŽP. Milion a tři čtvrtě kubíku zeminy ze záplavového území nechal po povodních odvézt pražský magistrát na své náklady.

Zřejmě německý odpad zaplavuje již déle pohraničí. V lednu inspekce uložila dvěma českým firmám ze Šluknova a z Frýdlantu, které ve třech obcích skladovaly obrovské množství odpadu dovezeného z Německa, pokuty 300 000 a 250 000 korun a nařídila skládky odstranit. Nedávno zjistila, že kamiony plné německého odpadu končily i na oficiální skládce u Prahy.

Skládka odpadů nelegálně dovezených z Německa nedávno vzplála v areálu bývalého velkokapacitního kravína v Libčevsi na Lounsku. Někdo ji zřejmě podle tisku zapálil úmyslně, aby zlikvidoval důkazy. Požár ilegální skládky hrozil jedovatými zplodinami, které se mohly dostat do vzduchu.

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů