Pátek, 29. března 2024

Hradec Králové nabídne lidem kompostéry na rostlinný odpad

Hradec Králové nabídne lidem kompostéry na rostlinný odpad

HRADEC KRÁLOVÉ -- Část lidí ve stotisícovém Hradci Králové začne na jaře s kompostováním rostlinných odpadů. Ve vybrané části města radnice lidem nabídne asi 1250 kompostérů na trávu, listí či zbytky ovoce. Kompost lidé použijí na svých zahrádkách nebo jim ho město zdarma odveze na svou kompostárnu. Cílem projektu je snížit množství odpadu, které by jinak končilo na skládkách.

Kompostéry město nabídne ve čtvrtích Malšovice a Malšova Lhota, kde velká část lidí žije v rodinných domcích se zahrádkami. "Náklady na projekt činí asi 2,45 milionu korun, z toho za 1,4 milionu korun pořídíme kompostovací nádoby. První svoz bude v dubnu," řekla ČTK náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Část peněz podle ní padne i na osvětovou a propagační kampaň.

Původně radnice uvažovala, že kompostéry lidem pronajme asi za 500 korun za rok. Radní ale nakonec rozhodli, že zapůjčení nádob bude zadarmo a zájemce s radnicí jen podepíše smlouvu. Na konci roku radnice projekt vyhodnotí a rozhodne, zda kompostování rozšíří i do dalších částí města.

Problém likvidace odpadu rostlinného původu z domácností, který nyní většinou končí na skládkách, řeší i jiná města. Předloni například kontejnery na bioodpad po městě začala rozmisťovat radnice v Chebu.

Zdeněk Rychtera
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů