Úterý, 23. dubna 2024

Zelení žádají Českou inspekci životního prostředí o přísnější postih pro dovozce nelegálního odpadu

Zelení žádají Českou inspekci životního prostředí o přísnější postih pro dovozce nelegálního odpadu
Strana zelených požaduje Českou inspekci životního prostředí, aby přijala razantnější opatření proti nelegálnímu dovozu, uskladnění a snahám o likvidaci odpadů z Německa na území České republiky, především v příhraničních regionech.

Strana zelených v Ústeckém kraji je velmi znepokojena opakovanými případy zaplavování regionu desítkami tisíc tun odpadků z Německa, jako například v případě nově vznikající skládky v objektech bývalého statku v Martiněvsi na Litoměřicku. Jedním z účelu pronájmu tohoto objektu je „pálení hadrů“, jak stálo v původní nájemní smlouvě. Nelegální skládky odpadů neznámého složení jsou časovanou bombou a významně zatěžují životní prostředí, jak ukázal opakovaný požár černé skládky zahraničního komunálního odpadu v Libčevsi na Lounsku.

„Česká inspekce životního prostředí by měla vyměřovat daleko vyšší pokuty za nelegální dovoz odpadů ze zahraničí, aby se tato činnost neproměnila na výnosnou živnost pro bezohledné podnikatele,“ říká předsedkyně ústecké organizace Strany zelených Džamila Stehlíková. „Měly by to být řádově miliony, nikoliv stovky tisíc korun,“ dodává Stehlíková a připomíná, že v lednu uložila ČIŽP českým firmám, které skladovaly na českém území značné množství nelegálního německého odpadu, pokuty ve výši 300 000 a 250 000 korun.

„Odpady se mají likvidovat v zemi, kde vznikly. Dálkový transport odpadů z ekonomických důvodů je nepřijatelný a odporuje preambuli evropské směrnice. Navíc vytváří další zátěže kamionové dopravy,“ řekl Martin Bursík, předseda Strany zelených.

Eva Tylová ze Strany zelených připomíná, že situace je o to vážnější, že Evropská komise v současné době připravuje legislativu otvírající cestu pro masivní dovozy odpadů ze zahraničí. Strana zelených žádá naše spoluobčany a obce, aby upozorňovali Českou inspekci životního prostředí v regionu a Policii ČR, pokud zaznamenají kamiony s podezřelým obsahem.

Kontakty a další informace

Martin Bursík
předseda Strany zelených
martin.bursik@zeleni.cz

Džamila Stehlíková
předsedkyně organizace Strany zelených
v Ústeckém kraji
dzamila.stehlikova@zeleni.cz

Eva Tylová
členka odpadové sekce Strany zelených
eva.tylova@ecn.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů