Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí vydalo záporné stanovisko k projektu skládky na Bakové

Ministerstvo životního prostředí vydalo záporné stanovisko k projektu skládky na Bakové

PRAHA - Ministerstvo životního prostředí ČR vydalo v pátek 10.2.2006 v rámci procesu EIA (posuzování vlivu na životní prostředí) dlouho očekávané negativní stanovisko k záměru italského investora postavit v lokalitě Baková těsně u jihozápadního okraje Prahy v katastru obce Zbuzany skládku a linku na zpracování odpadů včetně nebezpečných.

Vydáním stanoviska prozatím vyvrcholil dlouhý zápas občanů okolních obcí proti tomuto na první pohled nebezpečnému záměru, který však nachází podporu na straně zbuzanského zastupitelstva. Právě obec Zbuzany, na jejímž katastru lokalita Baková leží, si totiž od realizace záměru slibuje vítaný příjem do obecní pokladny. Jak vyplývá z textu stanoviska MŽP, k tomuto rozhodnutí významně přispěl především negativní odborný posudek zpracovaný RNDr. Martišem a trvale nesouhlasná stanoviska Středočeského kraje, okolních obcí, občanů a občanských sdružení.

Děkujeme všem, kteří se zapojili proti tomuto neblahému záměru a přispěli k dalšímu malému vítězství ve prospěch životního prostředí.

Bohužel, naše právní předpisy jsou natolik nedokonalé, že ani právě vydané nesouhlasné stanovisko MŽP není zcela závazné pro případné další změny územně plánovací dokumentace obce Zbuzany či pro územní řízení. Posuzující orgány k tomuto stanovisku mají pouze přihlížet. Nelze proto vyloučit další pokusy investora o prosazení skládky - buďme proto připraveni na další pokračování této nešťastné kauzy.

Investor se pokouší prosadit skládku na Bakové již od roku 2001. Na seznamu odpadů, jež by měly být povoleny, jsou přitom vysoce toxické a karcinogenní látky, jako např. kyanidy a PCB. Za záměrem stojí společnosti propojené s ICKM Real Estate, známou developerskými projekty Podbaba a Podvinný mlýn, ale také aférou kolem havarované skládky toxických odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku, z níž dodnes unikají do okolí kyselé výluhy a další nebezpečné látky.

Občanské sdružení Karlštejnská cesta bylo založeno občany obcí v okolí lokality Baková s cílem pomoci zabránit realizaci záměrů ohrožujících životní prostředí před branami Prahy.

Zpráva převzata od občanského sdružení Karlštejnská cesta .

Stanovisko MŽP naleznete zde .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů