Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vozili odpadky z Německa, teď zmizeli

Vozili odpadky z Německa, teď zmizeli
Z opuštěné haly bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku šlehají plameny. Z hald odpadků, které sem v prosinci a lednu každý den nelegálně vozilo osm až deset kamiónů z německého města Halle, stoupá na dalších místech dým. Kromě libčeveských hasičů se mezi odpadky pohybují s taškami i nezvaní hosté. Vybírají tu oblečení, které si pak odvážejí svými starými auty.
"Přijíždějí sem hlavně z Chanova, ale i z dalších okolních měst. Dokonce i z Prahy," říkají dobrovolní hasiči z Libčevsi. Včera to byl již desátý den, který tráví u doutnajících hald odpadků. "Celý minulý týden to zde hořelo nebo doutnalo. Toto pondělí byl první den, kdy jsme u  skládky  nebyli. Hned toho někdo využil a odpadky znovu zapálil," říkají hasiči.
Kolem poledne přijíždějí policisté a lidi, kteří zde sbírají zbytky německého ošacení, z místa vykazují. V tutéž dobu na libčeveské radnici padá rozhodnutí, co s hořící haldou dál.
"Musela jsem vyhlásit havarijní stav v obci. Shořelého materiálu stále přibývá, stoupá z toho hustý dým a lidé si oprávněně stěžují. Firma, která to sem navezla, je pryč, a firma, která jim to pronajala, nemá na likvidaci. A my se toho potřebujeme zbavit," říká starostka Libčevsi Vlasta Staňková. Tento týden chce požádat Ústecký kraj o půl miliónu korun na likvidaci a odvoz zbylého  odpadu  . Jestli s žádostí uspěje, není jisté.
"Myslím si, že by to mělo platit  Ministerstvo   životního   prostředí  , a ne kraj. Mým úkolem je teď zjistit jeho stanovisko, ale jasné je, že se to vyřešit musí," reaguje radní Ústeckého kraje Antonín Terber.
Nelegální  skládky   komunálního   odpadu  z Německa začaly vznikat po celé republice v minulých měsících především kvůli tomu, že v Německu začal v létě platit přísnější zákon na zpracování domovního  odpadu  . Německé společnosti, které likvidují  odpad  , se začaly o pomoc s likvidací obracet na české firmy. Dovoz  odpadu  přes hranice je sice zakázaný, ale pokud je určen k dalšímu zpracování v cílové zemi, zákaz už neplatí.
"Na nás se obrátila přímo německá firma. Chtěli, abychom pro ně vozili plasty do Čech. Ukázali nám, že mají dokumenty v pořádku. Dnes už bych však do toho nešel," říká Stanislav Ondrák, spolumajitel jedné z firem, jejíž kamióny vozily  odpad  na libčeveskou  skládku  . Zástupci německé firmy již podle něho nejsou k sehnání.
Stejně tak již není možné sehnat zástupce pražské společnosti BAU-24, kteří si libčeveský kravín pro účel skládkování pronajali od nizozemské společnosti Old Hen Libčeves. Její jednatel a bývalý starosta Libčevsi Michal Pospíšil dnes tvrdí, že o tom, že zde chtějí založit největší  skládku  německého  odpadu  v republice, nic nevěděl. "Deklarovali mi, že sem budou vozit zboží, tedy plasty a tak k dalšímu roztřídění," řekl Pospíšil. Teď má od radnice ultimátum: do konce týdne musí sehnat firmy, které požár uhasí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů