Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Dolním Žandově 45 tun německého odpadu

V Dolním Žandově 45 tun německého odpadu

PLZEŇ/DOLNÍ ŽANDOV - Dva kamiony německého odpadu objevili nedávno kontroloři plzeňské České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v objektu bývalé stavební výroby v Dolním Žandově na Chebsku.

Zhruba 45 tun odpadu bylo dovezeno začátkem prosince. Dalších šest kamionů rozvezlo německý odpad na různé západočeské skládky, neboť pracovníci další odmítli vyložit. Dovozci hrozí pokuta až 10 mil. Kč.

Po naší první kontrole objektu odvezl odpad před 14 dny majitel z neznámých důvodů na skládku, řekl vedoucí odboru ČIŽP Tomáš Kameník. Místo skládky neuvedl, neboť inspekce případ šetří. V jednom kamionu byly koberečky do automobilů a v druhém slisované zbytky ze zpracovny plastů. Podle starostky Miroslavy Trepkové pražská Stavební výroba zaplatila 30 000 Kč oficiální svozové firmě, jež odpad zlikvidovala. Částku bude vlastník vymáhat po české firmě, která si objekt pronajala. Tvrdili, že tam odpad složili omylem, uvedla starostka.

V Plzeňském kraji se zatím nic podobného neobjevilo. Nemám žádné signály o skladování v opuštěných budovách, ale snahy nevylučuji, řekl vedoucí krajského odboru odpadů Václav Liška. V kraji se také zřejmě takový odpad ani nespaluje, neboť tam nejsou žádné cementárny ani spalovna. Kapacita plzeňské spalovny - 2000 tun ročně - je z 90 % využita na zdravotnický odpad. U-Transform ze Stodu na jihu Plzeňska, který recykluje plastový odpad, dováží granulovaný z Německa jen v případech, kdy nemá dostatek českého, a stoprocentně ho zpracuje.

Silničáři z Domažlicka a Tachovska potvrdili, ze se na jejich území trvale objevují ve strouhách pytle s komunálním odpadem od německých turistů. Toho nepřibývá, ani neubývá. Není to ale zatím masové, řekl Liška. V Libereckém kraji objevila ČIŽP odpad z Německa na třech místech

LIBEREC - Na třech místech skončil loni v Libereckém kraji odpad dovezený z Německa. Kamiony ho navezly do budov v Sosnové na Českolipsku a Arnolticích a Černousích na Liberecku. Podnikatelky ze Šluknova a Frýdlantu potrestala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za skladování německého odpadu pokutami 300 000 a 250 000 korun.

V pondělí objevila odpad inspekce také ve Frýdlantě na Liberecku, jeho původ zatím zjišťuje, sdělila Danuše Hráská, vedoucí oddělení z ČIŽP v Liberci. Oběma podnikatelkám jsme nařídili, aby ho odstranily nejpozději v dubnu, dodala. Německá firma dovážela do Sosnové a Arnoltic a Černous pravděpodobně vytříděný domovní odpad. Při přepravě přes hranice však v průvodních dokladech uváděla, že veze čisté plasty. V létě a na podzim sem kamiony navezly kolem 7000 tun odpadu, při lednové kontrole haly inspektoři odhadli zbylé množství asi na 2000 tun. Zhruba stejné množství leželo v polovině ledna také v Arnolticích a Černousích, původně tam byly 3000 až 4000 tun. V Sosnové, Arnolticích a Černousích se kromě plastů vyskytuje velké procento příměsí, např. textilu, dřeva, kovů a také menší množství kompostovatelných biologických složek.

ČIŽP objevila v pondělí také nejvýše 60 tun odpadu v bývalých garážích státního statku ve Frýdlantě na Liberecku. Jde především o slisovaný textil a také o obuv. Zatím se neví, odkud pochází.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů