Čtvrtek, 28. března 2024

Nelegální dovoz odpadů nejvíce ohrožuje pohraničí

Nelegální dovoz odpadů nejvíce ohrožuje pohraničí

Požár odpadu v Libčevsi zaměřil pozornost české veřejnosti na dosud opomíjený jev - přeshraniční tok odpadů.

Ten je - kromě dovozu za účelem zpracování - zakázán. Skládkování toho, co lidská civilizace ze své produkce již nepotřebuje, se totiž stává stále větším problémem. Ekologickým, ekonomickým a i politickým. Mnohé výrobky, zatím zdánlivě nevinné a laciné, se z pohledu jejich likvidace po skončení životnosti stávají obrovskou a drahou zátěží. Stačí sledovat vývoj poplatků za odvoz komunálního odpadu, které obyvatelé ČR platí. A ve starých členských zemích EU je to ještě markantnější.

V ČR jsou nejvíce ohroženy pohraniční regiony. Firmy zde hledají nevyužité sklady a jiné haly, kde vyložily kamiony, jednotlivci jakákoli odlehlejší zákoutí, kde by vyhodili pytle. Zatímco amatérský dovoz v pytlech trvá již roky a silniční příkopy a lesní porost jsou plné pytlů z německých domácností, průmyslový dovoz je záležitost jen posledních měsíců, odhaduje šluknovský zastupitel za KSČM Břetislav Bican. Přiznává přitom, že dovoz ve velkém ale již vyžaduje mít nejen německého vývozce, ale i českého příjemce. Česká inspekce životního prostředí odhaduje, že německého odpadu je v ČR asi 15 000 t, přičemž nejvíce byl dovážen na přelomu roku. Po osvětě v SRN a krocích naší inspekce a ministerstva zahraničních věcí a německých orgánů dovoz polevil. Ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) však přesto počítá s tím, že otázka dovozu odpadů bude předmětem zasedání Rady ministrů životního prostředí EU 9. března.

Liberecký krajský zastupitel Josef Souček (KSČM) zdůrazňuje, že kromě provádění osvěty a výchovy musí veřejná správa disponovat i řádnými pokutami. Nástroje na nápravu má zatím zejména stát - celníky, inspekci životního prostředí a policii. Určitou možnost obrany mají i obce, které by měly věnovat pozornost podnikání ve svém katastru. Krajské orgány zatím moc nezmohou, v tomto okamžiku spíše jen pomohou obcím zaplatit likvidaci nalezeného odpadu. O tom, že by německá strana povolila se zpětný dovoz svého odpadu, který již týdny či měsíce leží v ČR, Souček pochybuje. Zdůraznil význam systémového řešení problému nelegálního dovozu odpadu, nikoli však v tom, že by ministerstvo spolufinancovalo tuto likvidaci, byť k tomu jednorázově nyní může dojít.

O to, zda Evropská unie rozšíří volnost pohybu kapitálu, zboží, služeb a lidí o odpady, se patrně svede politický boj. Koho s kým, se ještě uvidí. Faktem ale je, že liberecký exprimátor a poslanec ODS Jiří Drda se stal Ropákem za r. 1999 mj. i kvůli snaze uvolnit dovoz odpadu do ČR a zkreslování údajů o spalovně odpadů. Máte pocit, že jste toto jméno slyšeli nejen před sedmi lety, ale i nedávno? Správně, nosil ho i předseda dozorčí rady Pozemkového fondu v loňských dobách podivně vyřizovaných restitučních nároků.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů