Středa, 24. dubna 2024

V Libereckém kraji objevila ČIŽP odpad z Německa na třech místech

V Libereckém kraji objevila ČIŽP odpad z Německa na třech místech
LIBEREC - Na třech místech skončil loni v Libereckém kraji odpad, dovezený z Německa. Kamiony ho navezly do budov v Sosnové na Českolipsku a v Arnolticích a Černousích na Liberecku. Podnikatelky ze Šluknova a z Frýdlantu potrestala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za skladování německého odpadu pokutami 300.000 a 250.000 korun. V pondělí objevila inspekce odpad také ve Frýdlantě na Liberecku, jeho původ zatím zjišťuje, řekla Danuše Hráská, vedoucí oddělení odpadů z ČIŽP v Liberci.

"Oběma podnikatelkám jsme nařídili, aby odpad odstranili nejpozději v dubnu," dodala Hráská. Odpad musejí podnikatelky zlikvidovat v souladu s platnými zákony na ochranu životního prostředí. Německá firma dovážela do Sosnové a do Arnoltic a Černous pravděpodobně vytříděné domovní odpady. Při přepravě přes hranice však v průvodních dokladech uváděla, že v kamionech veze čisté plasty. Domovní odpad z Německa přímo neohrožuje životní prostředí v Sosnové a ani v Arnolticích a Černousích.

Ze Sosnové již většina odpadu zmizela. V létě a na podzim tam kamiony navezly kolem 7000 tun, při lednové kontrole haly inspektoři odhadli množství zbylého odpadu na přibližně 2000 tun. Zhruba stejné množství leželo v polovině ledna také také v Arnolticích a Černousích, původně tam byly 3000 až 4000 tun.

V Sosnové, Arnolticích a Černousích se v odpadu kromě plastů vyskytuje velké procento příměsí, například textilu, dřeva, kovů a také menší množství kompostovatelných biologických složek. Do Česka se přitom smějí dovážet pouze čisté plasty nebo ostatní odpady určené k dalšímu zpracování, nikoliv odpady na likvidaci.

ČIŽP objevila v pondělí také nejvýše 60 tun odpadu v bývalých garážích státního statku ve Frýdlantě na Liberecku. Jde především o slisovaný textil a také o obuv. Zatím se neví, odkud odpad pochází. ČIŽP to zjistí zřejmě ve středu.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů